Španija in Portugalska bosta lahko omejili cene elektrike

Gospodarstvo 09. Jun 202212:56 0 komentarjev
Elektrika v Španiji
PROFIMEDIA

Evropska komisija je v sredo Španiji in Portugalski dokončno odobrila znižanje oziroma omejitev cen elektrike. Državi bosta lahko ločili ceno elektrike od cene plina. Ukrepi, ki bodo v veljavi do 31. maja 2023, so v Španiji vredni 6,3 milijarde evrov, na Portugalskem pa 2,1 milijarde, so sporočili v Bruslju.

Španija in Portugalska sta maja Evropsko komisijo obvestili, da nameravata sprejeti ukrepe za znižanje stroškov proizvodnje elektrike, s čimer bodo na koncu nižje tudi cene elektrike za potrošnike.

Vladi v Madridu in Lizboni bosta proizvajalcem elektrike pomagali pri financiranju plina, ki ga potrebujejo za proizvodnjo. Dnevno izplačilo proizvajalcem bodo določili na podlagi razlike med tržno ceno zemeljskega plina in cenovno kapico, ki bo v času trajanja ukrepov v povprečju znašala 48,8 evra na megavatno uro. V prvih šestih mesecih bo cenovna kapica pri 40 evrih, od sedmega meseca dalje pa bo naraščala po pet evrov na mesec, tako da bo v dvanajstem oziroma zadnjem mesecu dosegla 70 evrov na megavatno uro plina.

Cena zemeljskega plina za dobavo v juliju sicer trenutno na nizozemskem vozlišču TTF znaša nekaj manj kot 86 evrov na megavatno uro in se v zadnjih tednih trendno znižuje. Na krajši rok so tako skrbi glede oskrbe s plinom v Evropi manjše. Cene za dobave v jesenskih mesecih so bližje 100 evrom, kar pa je še vedno bistveno manj kot zgodaj spomladi, ko so dosegle 175 evrov.

Komisija je ugotovila, da so ti ukrepi v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh. Kot pojasnjujejo, so drugačni od drugih posegov v cene, saj je veleprodajni trg elektrike na Iberskem polotoku specifičen. Potrošniki so močno izpostavljeni veleprodajnim cenam, cene plina pa močno vplivajo na določanje cen elektrike, kar je tudi močno vplivalo na gospodarstvi Španije in Portugalske.

“Začasni ukrep, ki smo ga odobrili, bo Španiji in Portugalski omogočil znižanje cen elektrike za potrošnike, ki jih je porast cen zaradi ruske invazije na Ukrajino močno prizadel. Obenem bo ohranjena celovitost enotnega trga,” je ob tem povedala izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna za konkurenčnost.

Ločitev cene elektrike od cene plina je bila sicer ena od ključnih zahtev Madrida in Lizbone, da sta na vrhu voditeljev EU v Bruslju konec marca pristala na potrditev sklepov vrha. Kot je tedaj povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, sta ti dve državi prejeli posebno obravnavo zaradi njunega posebnega položaja. V njunih energetskih mešanicah namreč velik delež predstavljajo obnovljivi viri, poleg tega pa je njuna povezljivost z evropskim trgom zelo slaba, je pojasnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!