Španija morda prva v Evropi z bolniško odsotnostjo za boleče menstruacije

Svet 13. Maj 202209:51 > 09:52 2 komentarja
Menstruacija
PROFIMEDIA

Španija je na dobri poti, da postane prva država v Evropi, ki ženskam z zakonom omogoča dodatne dni bolniške odsotnosti zaradi bolečih menstruacij.

Španija namerava omogočiti bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Glede na osnutek zakona, ki je pricurljal v medije, bi lahko ženske na mesec dobile tri dni bolniške odsotnosti. Politiki sicer svarijo, da gre šele za delovni osnutek zakonodaje.

Če bi bil zakon sprejet, bi šlo za prvo tovrstno pravno podlago v Evropi, poroča britanski BBC. Do sedaj bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij omogoča le peščica držav, med drugim Indonezija, Južna Koreja in Zambija.

Tridnevno odsotnost zaradi boleče menstruacije bi Španke lahko koristile s potrdilom zdravnika, izjemoma bi lahko bolniško odsotnost podaljšali na pet dni. Gre za širši pristop do obravnave menstruacije kot zdravstvenega stanja, je poročal španski časnik El Pais. Tako naj bi tudi odpravili davek na dodano vrednost na menstrualne higienske pripomočke ter omogočili brezplačen dostop do higienskih pripomočkov v javnih ustanovah, kot so šole in zapori.

Zakonodajni predlog je del širše zdravstvene reforme v Španiji, ki bo spremenil tudi zakonodajno podlago za umetno prekinitev nosečnosti. Tako 16- in 17-letnice ne bi potrebovale več dovoljenja staršev oziroma skrbnikov, da opravijo splav. Zakonodajni predlog naj bi predstavili predvidoma prihodnji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje