Španijo zajeli siloviti gozdni požari

Svet 16. Jun 202213:46 > 13:47 0 komentarjev

V Španiji zaradi šest dni trajajočega vročinskega vala divja več gozdnih požarov. Najbolj zaskrbljujoč požar v bližini Baldomara v Kataloniji je že uničil 500 hektarov gozda, lokalne oblasti pa opozarjajo, da bi se lahko razširil na več kot 20.000 hektarjev.

Katalonske oblasti so preventivno zaprle več stanovanjskih območij, vendar prebivalcev še niso evakuirale.

V pokrajini Lerida, kjer so temperature danes dosegle 41 stopinj Celzija, in pokrajini Tarragona trenutno divjata še dva požara, ki sta uničila skoraj 300 hektarov površin, so sporočile katalonske oblasti.

S požari se sicer gasilci borijo po celotni državi. V Navarri so ponoči obvladali dva gozdna požara, so sporočile regionalne gasilske službe. S požarom pa se borijo tudi v gorovju Sierra de la Culebra v pokrajini Zamora v osrednji Španiji.

Vročinski val, ki je ta teden zajel Španijo, je najzgodnejši tako močan vročinski val v zadnjih desetletjih, saj so temperature od sedem do 12 stopinj Celzija višje od sezonskega povprečja. Predvidoma bo trajal do sobote, je sporočila španska meteorološka agencija.

V Španiji so zabeležili najbolj vroč maj od začetka 21. stoletja, na Portugalskem pa je bil letos maj najtoplejši po letu 1931. Znanstveniki trdijo, da so vročinski valovi vse pogostejši zaradi podnebnih sprememb. Sčasoma bodo zaradi naraščajočih globalnih temperatur vročinski valovi predvidoma pogostejši in intenzivnejši, njihove posledice pa bolj razširjene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!