CNN: Do leta 2099 bomo izgubili do 58 ur spanja letno. Zakaj?

Magazin 29. Maj 202210:23 > 10:23 0 komentarjev
spanje
PROFIMEDIA

Nova študija je pokazala, da bodo ljudje po vsem svetu do leta 2099 verjetno ob 50 do 58 ur spanja na leto. Oziroma ob 15 minut na dan. Razlog so podnebne spremembe.

Po podatkih ameriške neprofitne organizacije National Sleep Foundation bi morali odrasli spati od sedem do devet ur na dan. A verjetnost, da bomo vedno manj spali, je velika, so ugotovili raziskovalci na podlagi študije, objavljene v reviji One Earth. V študiji je sodelovalo več kot 47 tisoč odraslih oseb iz 68 držav, kako dolgo spijo, pa so raziskovalci merili s pomočjo posebnih zapestnic.

Verjetnost, da bomo spali manj kot sedem ur na noč, se namreč poveča za 3,5 odstotka, če denimo najnižje zunanje nočne temperature presežejo 25 stopinj Celzija.

“3,5-odstotno krajše spanje morda na začetku ni veliko, vendar se ta izgubljeni spanec sešteva,” pojasnjuje Alex Agostini z oddelka za pravosodje in družbo na Univerzi Južne Avstralije v Adelaide, ki sicer ni bila del te raziskave. “Če odrasli ne spijo dovolj, imajo lahko težave s koncentracijo. Dolgoročne posledice lahko vključujejo povečano tveganje za nekatere zdravstvene težave, kot so bolezni srca, ožilja in prebavil. Mnogi od nas so v določeni fazi svojega življenja lahko ostali budni vso noč. Predstavljajte si, da bi to storili osemkrat. Kako bi se počutili?” je rekla Agostini.

Ena sama noč nad 30 stopinj Celzija skrajša čas spanja za približno četrt ure, pa je povedal glavni avtor študije Kelton Minor, doktorski kandidat v centru za znanost družbenih podatkov na Univerzi v Köbenhavnu. Starejši so izgubili dvakrat več spanca po stopinji segrevanja v primerjavi z mladimi ali odraslimi v srednjih letih. Še več, izguba spanca je bila trikrat večja pri starejših na območjih z nižjimi dohodki v primerjavi z območji z višjimi dohodki, je dejal. Ženske so bile zaradi naraščajočih temperatur približno 25 odstotkov bolj prizadete kot moški, je dodal Minor.

Par v postelji
Profimedia

Raziskovalci so našli tudi dokaze, da ljudje, ki živijo v toplejših podnebjih, izgubijo več spanca na stopinjo v primerjavi s tistimi v hladnejših podnebjih in da se ljudje bolje prilagajajo v hladnejših podnebjih kot toplejših. Večja izguba spanca v toplejših krajih kaže na to, da se ljudje ne morejo zlahka prilagoditi toplejšim temperaturam, je dejal Minor. Ker se temperature zaradi globalnega segrevanja še naprej dvigujejo, je Minor predvideval, da se bo izguba spanca hitreje povečevala v regijah, ki se že spopadajo z visokimi temperaturami v primerjavi s hladnejšimi kraji.

Raziskava je tudi pokazala, da se ljudje niso navadili na vročino: količina spanca, ki so jo izgubili v prvem poletnem mesecu, ko so bili manj navajeni na toploto, in zadnji mesec poletja, ko so že bili navajeni, je bila skoraj enaka. To dejstvo kaže, da se ljudje sčasoma ne morejo prilagoditi višjim temperaturam, je dejal. Poleg tega so rezultati pokazali, da si ljudje v dveh tednih po najvišji temperaturi niso povrnili spanca, ki so ga izgubili v topli noči, je dejal Minor.

termometer
PROFIMEDIA

Ljudje približno tretjino svojega življenja spijo, vendar vedno več ljudi ne spi dovolj, je dejal Minor. Po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni ena tretjina odraslih v Združenih državah Amerike poroča, da običajno spijo manj od priporočenih sedem do devet ur. “Mnogi od nas ne spijo dovolj. Težave s spanjem, ki so posledica globalnega segrevanja, bi lahko imele posledice za naše zdravje in dobro počutje.

“Na začetku spanja se naša telesna temperatura zniža. Ko je temperatura okolice toplejša, se telo težje ohladi, kar lahko vpliva na sposobnost, da zaspimo. Klimatska naprava lahko ljudem omogoči, da se prilagodijo toplejšim temperaturam, vendar to ni zanesljiva, dolgoročna rešitev,” je dejala Agostini, Minor pa je dodala: “Ljudje, ki živijo v državah z manjšimi dohodki, imajo manj dostopa do klimatskih naprav.” Poleg tega klimatske naprave sproščajo emisije toplogrednih plinov, ki povečujejo globalno segrevanje. “Boljša rešitev problema je uporaba okolju prijaznega načrtovanja stavb in uvedba drugih sprememb za izboljšanje problematike globalnega segrevanja,” je še dejala Agostini.

Avtorica: Megan Marples/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!