Španski parlament dobil predsednico, poslanci o premierju morda še ta mesec

Svet 17. Avg 202312:46 0 komentarjev
Francina Armengol
Francina Armengol (Foto: Violeta Santos Moura/REUTERS)

Za predsednico španskega parlamenta je bila izvoljena Francina Armengol iz leve stranke PSOE. Po današnji izvolitvi predsednice bo prva naloga novega sklica španskega parlamenta glasovanje o predsedniku vlade, ki bi bilo lahko na dnevnem redu še ta mesec, ali pa v začetku septembra.

Francino Armengol, kandidatko stranke socialistov (PSOE) odhajajočega španskega premierja Pedra Sancheza so danes s 178 glasovi izvolili za predsednico 350-članskega španskega parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njeno izvolitev je v zadnjem hipu omogočil dogovor socialistov s katalonsko separatistično stranko Junts.

Že pred začetkom današnje ustanovne seje parlamenta v Madridu so španski mediji poročali, da “vse kaže, da bo Armengol dobila več glasov kot njena nasprotnica Cuca Gamarra“. Ta je bila kandidatka konservativne ljudske stranke (PP) pod vodstvom Alberta Nuñeza Feijooja, ki je sicer zmagala na predčasnih parlamentarnih volitvah 23. julija. Kljub zmagi pa PP s skupno 171 poslanci nima zadostne večine za oblikovanje vlade, potrebovala bi jih 176. Sanchez, čigar socialisti imajo 121 sedežev, lahko s podporo združenja levih strank Sumar ter baskovskih in katalonskih separatistov skupno prav tako računa na 171 glasov.

Levi in desni politični pol sta tako skoraj popolnoma izenačena, v vlogi jezička na tehtnici pa se je znašla katalonska separatistična stranka Junts nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta. Ta je v sredo pred današnjim glasovanjem od odhajajoče in morebitne bodoče vlade pod vodstvom Sancheza zahteval jasna in nedvoumna zagotovila.

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont. (Foto: Yves Herman/REUTERS)

Današnji dogovor strank Junts in PSOE vključuje nove ukrepe za spodbujanje uporabe katalonskega jezika v španskem parlamentu in ustanovitev posebnega odbora, ki bo preiskoval nadzor nad katalonskimi separatisti, poročajo španski mediji in bruseljski bilten Politico.

Izvolitev Francine Armengol za predsednico parlamenta je dober znak za Sancheza, saj je zanjo glasovalo vseh sedem poslancev stranke Junts. Vendar pa to še ne pomeni, da bo Sanchez podporo katalonskih nacionalistov dobil tudi v bitki za premierski položaj. Stranka Junts je namreč pojasnila, da se danes doseženi dogovor nanaša le na njeno podporo Francini Armengol za predsednico parlamenta, ne pa tudi na podporo Sanchezovi kandidaturi za predsednika vlade.

Pred tem so že dali vedeti, da bodo v zameno za podporo Sanchezu zahtevali nov referendum o neodvisnosti Katalonije in prekinitev sodnih procesov proti vsem vpletenim v spodleteli poskus izvedbe tovrstnega referenduma leta 2017, med katerimi je tudi Puigdemont. Takšne zahteve bodo za Sancheza verjetno prevelik zalogaj.

Po današnji izvolitvi predsednice bo prva naloga novega sklica španskega parlamenta glasovanje o predsedniku vlade, ki bi bilo lahko na dnevnem redu še ta mesec, ali pa v začetku septembra. Če Sanchezu ne bo uspelo dobiti novega mandata, bi se negotovi politični položaj v Španiji, ki trenutno predseduje Svetu EU, verjetno razrešil šele z novimi predčasnimi volitvami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!