Špansko sodišče odložilo začasno prepoved Telegrama

Svet 25. Mar 202418:58 0 komentarjev
telegram aplikacija
Foto: PROFIMEDIA

Špansko državno sodišče, ki je v petek odredilo začasno prepoved aplikacije za sporočanje Telegram, je danes odložilo njeno izvajanje. Policijskemu uradu za informacije pa je sodišče naročilo, naj pripravi poročilo o značilnostih aplikacije in vplivu, ki bi ga začasna prepoved lahko imela na uporabnike.

Sodnik Santiago Pedraz je izdal novo odredbo, s katero je potrdil preložitev izvajanja prepovedi dostopa do aplikacije Telegram, dokler sodišče ne prejme poročila generalnega urada za informacije, ki deluje v okviru španske policije, je danes sporočilo višje državno sodišče v Madridu.

Do preobrata prihaja po tem, ko je sodišče v petek ponudnikom komunikacijskih storitev v Španiji odredilo, da morajo vsem uporabnikom onemogočiti dostop do aplikacije Telegram. Pedraz je po poročanju španskih medijev danes pojasnil, da bi bil takšen ukrep “pretiran in nesorazmeren”.

Odločitev se je nanašala na tožbo španskih medijskih podjetij Mediaset, Atresmedia, Movistar in Egeda. Ta so trdila, da nekateri uporabniki na Telegramu kršijo pravila o zaščiti intelektualne lastnine, ker prek te aplikacije delijo določene vsebine brez njihovega dovoljenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev o prepovedi Telegrama so medtem v petek kritizirali predstavniki več združenj potrošnikov. Opozorili so na “ogromno škodo, ki bi jo začasna ukinitev lahko povzročila milijonom uporabnikov te aplikacije”. Uporabniki v Španiji so sicer kljub petkovi prepovedi do danes še vedno lahko uporabljali Telegram.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!