Most v soseščini, ki velja za spektakularnega, napokal še pred odprtjem

Magazin 07. Avg 202320:39 0 komentarjev
Viadukt Počitelj
Autoceste FBIH (most čez Neretvo)

Gradijo ga že leta, vanj so zmetali že 28 milijonov evrov, zdaj pa so na mostu, ki naj bi bil spektakularen, odkrili še razpoke, pa čeprav se čez most prvi avtomobil sploh še ni zapeljal.

Most blizu mesta Počitelj v Bosni i Hercegovini, ki velja za enega najbolj spektakularnih, je popokal še preden bi ga sploh uspeli zgraditi do konca in odpreti za promet.

Gre za slab kilometer dolg most čez reko Neretvo, ki je na 100 metrov visokih stebrih in ki velja za enega najvišjih in najbolj spektakularnih mostov v regiji. In čeprav so oblasti Bosne in Hercegovine že večkrat napovedale, kdaj se bo most, ki povezuje obali Neretve, odprl, nato pa te roke večkrat premikale, so pred časom pompozno najavili, da bo most zdaj vendarle v uporabi že od jeseni.

Toda mediji so pred kratkim razkrili, da je konstrukcija na mostu, v katerega je šlo že 28 milijonov evrov, popokala. In to še preden bi se čez most zapeljal prvi avtomobil. Direktor družbe za avtoceste Bosne in Hercegovine je medijska razkritja celo potrdil, ampak skušal pomiriti, da ne “ne gre za velik problem” in da stabilnost mostu ni ogrožena. “Ni potrebe, da bi se javnost vznemirjala,” je dejal.

Viadukt Počitelj
Autoceste FBIH (Most čez Neretvo)

A po tem so mediji objavili še, da razpoke niso edini problem tega mostu, ampak da se ga je “prijela” tudi korupcija, saj naj bi prejšnji direktor bosanske družbe za avtoceste prav na tem projektu urejal tudi posle za gradbeno podjetje, kjer je bil prej vrsto let šef.

To pa še ni vse; gradnja mostu močno zamuja, tako da je bil sedanji direktor bosanskih avtocest na neki točki že primoran priznati, da se “Kitajci (ki ta most gradijo; op.a.) v Bosni in Hercegovini niso najbolje znašli.”

Gradnja avtoceste na koridorju Vc med Budimpešto in Pločami v tistem delu, ki poteka skozi Bosno in Hercegovino v dolžini približno 330 kilometrov, traja namreč že skoraj neverjetnih 30 let, do danes pa je zgrajenih le okoli 130 kilometrov te prometnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!