Spet poziv k varčevanju s plinom v strahu, da bo Rusija prekinila dobave

Svet 02. Jul 202216:27 > 16:41 7 komentarjev
Severni tok 1
Severni tok 1 (Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS)

Rusija bi lahko načrtovala prekinitev dobave plina Nemčiji, na kar morajo biti potrošniki pripravljeni, trdi vodja nemške agencije za omrežja Klaus Müller. Pozval je, da je treba začeti pripravljati. Opozorila, da utegne Rusija ustaviti dobave pline, se v Nemčiji niso pojavila prvič.

Rusija bi lahko izrabila redno prekinitev dobave plina po plinovodu Severni tok 1 zaradi vzdrževanja in popolnoma prekinila dobavo plina Nemčiji, piše Deutsche Welle. Zato je ključno, da se čim več plina prihrani, je povedal vodja nemške agencije za omrežja Klaus Müller. 11. julija se bo začelo 11-dnevno obdobje vzdrževanja. Vprašanje pa ostaja, ali bo to “postalo daljše obdobje političnega vzdrževanja”, je za nemške časopise povedal Müller.

Če se bo dobava plina iz Rusije zmanjšala zaradi političnih razlogov, se je po njegovih besedah treba resneje pogovoriti o zmanjšanju porabe. Rusija je namreč zaradi napetosti po invaziji Moskve na Ukrajino že prekinila ali zmanjšala dobavo plina več evropskim državam.

Kaj je mogoče narediti?

Lastniki hiš in stanovanj bi morali izkoristiti preostalih 12 tednov do začetka kurilne sezone in se pripraviti, meni Müller. Pregledati je treba plinske kotle in grelnike, da se zagotovi kar najbolj učinkovito delovanje. “Vzdrževalni pregledi lahko zmanjšajo porabo plina za od 10 do 15 odstotkov,” je rekel in dodal, da je čas za tak pregled zdaj in ne jeseni.

Trgovce je pozval, naj se osredotočijo na sisteme za ogrevanje in ogrevanje vode, da se bodo izognili težavam pri naročanju. Poudaril je, da je plin edini energent, ki je trenutno ogrožen. “Krizne razmere veljajo za plin in ne za elektriko,” je rekel. Tudi nafte po njegovih besedah ne primanjkuje.

Če bo plina primanjkovalo, bo treba določiti prioritete. “Vse panoge niso bistvene. Javni bazeni recimo niso nujen sektor, prav tako to ni proizvodnja čokoladnih piškotov,” je povedal po poročanju Deutsche Welle.

Agencija ne predvideva scenarija, po katerem Nemčija sploh ne bi dobila plina. Kot druga možna vira je navedel Norveško in Nizozemsko.

V Hamburgu zgolj hladen tuš?

Müller pa ni edini nemški uradnik, ki je opozoril na nujnost varčevanja z gorivom. Deželni okoljski minister iz Hamburga Jens Kerstan je napovedal, da bi lahko gospodinjstvom omejili oskrbo s toplo vodo. “Če bi prišlo do akutnega pomanjkanja plina, bi lahko bila topla voda na voljo le ob določenih urah,” je povedal za časopis Welt am Sonntag. Dodal je še, da bi lahko omejili tudi najvišjo sobno temperaturo za vse, ki imajo daljinsko ogrevanje.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck pa je povedal, da bosta prva začasna terminala za utekočinjen zemeljski plin (LNG) v mestih Wilhelmshaven in Brunsbüttel na obratovanje pripravljena do konca leta. Nemška vlada je kupila štiri plavajoče terminale za LNG, saj išče alternative ruskemu plinu, še piše Deutsche Welle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje