Split pod vodo: zaradi močnega dežja poplavljene ulice in stavbe

Svet 05. Dec 202115:41 0 komentarjev

V zgodnjih jutranjih urah je območje Splita zajelo močno deževje, občasno je padala tudi toča. Meteorna voda je zalila nekatere ulice v mestu, zato so na terenu gasilci in druge službe.

Meteorna voda je zalila skoraj vsa večja križišča v Splitu, v centru mesta pa je poplavilo nekatere gostinske lokale in kleti v Dioklecijanovi palači. V mestni četrti Spinut je voda zalila tudi več avtomobilov, poroča N1 Hrvaška. Vreme se je umirilo, saj trenutno ne dežuje več.

Gasilci so po poročanju hrvaških medijev sporočili, da so dopoldne opravili več deset intervencij, pri čemer so večinoma črpali vodo iz poslovnih prostorov in jaškov za dvigala. Iz avtomobila, ujetega v narasli vodi, pa so gasilci rešili tudi tudi enega voznika. Prav tako so posredovali in odstranili pri padlem drevesu.

Zaradi zamašenih jaškov in nakopičenega listja je poplavilo tudi Cankarevo poljano v središču mesta. Temu pa bi se po mnenju domačinov dalo izogniti. “Takoj, ko sem zjutraj zaslišal dež, sem stekel. Na srečo ne živim daleč. Na tleh me je pričakalo pet centimetrov vode. To se ne bi smelo zgoditi, ni bilo toliko dežja. Če bi deževalo več ali dlje, bi nastala velika škoda,” je za Slobodno Dalmacijo povedal Ivica Karaman, lastnik fotokopirnice. Podobnega mnenja so bili tudi lastniki lokalov.

“V 21. stoletju do tega ne bi smelo priti”

Kot je dodal Karaman, do te težave pride ob vsakem močnejšem nalivu. “Smo v 21. stoletju, ne sme se zgoditi, da zaradi neočiščenega listja vsako malo več deževje povzroči poplavo. To bi bilo treba učinkoviteje obravnavati in preprečevati. Čistoća (mestna služba za ravnanje z odpadki in komunalnimi storitvami, op. p.) prav tako sliši vremensko napoved kot jaz, reagirati bi morali prej,” je še opozoril. Po njegovih besedah mestne službe delajo premalo na vzdrževanju drenažnih cevi in ulic.

Poplavilo tudi dele BiH

Močno deževje pa ni prizadelo le Dalmacije, ampak tudi dele BiH. V mestu Čapljine na jugu BiH so narasle reke in vodotoki poplavile več družinskih hiš in drugih objektov. Pod vodo je tudi večje število cest v Mostarju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!