Split zavzeli “gostje iz pekla”: naročajo samo pice, za seboj puščajo razdejanje

Svet 25. Jun 202217:15 0 komentarjev
split, hrvaška
PROFIMEDIA

Split, eno najbolj turističnih mest na Hrvaškem, se v zadnjem desetletju iz lokacije za družinske počitnice spreminja v meko za ljubitelje zabav. Ena takšnih zabav je glasbeni festival Ultra, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev. Ti se, čeprav festival poteka v začetku julija, v mestu začnejo zbirati že nekaj tednov prej, za seboj pa pustijo razdejanje. Razgrajaško "party mladino" so po poročanju Slobodne Dalmacije gostinci poimenovali kar "gostje iz pekla".

Festival elektronske glasbe Ultra, ki ga v Splitu organizirajo od leta 2013, vsako leto privabi na tisoče gostov. Ti, večinoma mladi obiskovalci festivala, Split obiščejo že tedne pred uradnim začetkom festivala 8. julija, tamkajšnje gostince pa njihovo obnašanje, kot piše Slobodna Dalmacija, spravlja ob pamet.

Gostinci morajo zaradi skopuške in razgrajaške “party mladine” namesto rib z žara streči poceni čevapčiče in pice, najemodajalci zaposlujejo dodatne ekipe za čiščenje, Splitčani pa zaradi pijanih posameznikov na ulicah več tednov ne morejo spati. Gre za “goste iz pekla”, so zapisali na portalu Slobodna Dalmacija. Obenem pa gostinci poudarjajo, da na račun novih mladih gostov izgubljajo turiste iz srednjega in višjega razreda – tiste, na katerih je Split doslej služil.

Morsko hrano na jedilniku prisiljeni menjati za pice in tople sendviče

“Gostinci nam govorijo, kako so zaradi navala mladih tujcev prisiljeni menjati ponudbo na jedilniku, da bi ostali konkurenčni lokalom s hitro hrano in pekarnami. Mnogi so začeli nuditi hrano, ki je prej niso imeli ali so jo pripravljali v dražji izvedbi,” piše Slobodna Dalmacija.

Ponudniki hrane pravijo, da jim je vsega dovolj. Splita po njihovih besedah ne obiskujejo več družine ter gosti iz srednjega in višjega razreda, ki so v mestu ostajali več dni. “Izginile so stranke, ki so znale uživati v ribi ali škampih z žara – nadomestili so jih tisti, ki jedo tople sendviče, čevapčiče, ocvrt krompirček in pice,” so še povedali in dodali, da niso dobri potrošniki, saj največ zapravijo za alkohol.

Svoj pečat pustijo tudi v apartmajih

Gostinci pa niso edini, ki se pritožujejo. Vse pogosteje se na družbenih omrežjih pojavljajo fotografije splitskih ponudnikov nastanitev, ki dokumentirajo, v kakšnem stanju so njihovi apartmaji po tem, ko jih zapustijo obiskovalci Ultre. Po navedbah Slobodne Dalmacije potrebujejo dodatno čistilno ekipo, da z vseh površin odstrani umazanijo. Surova jajca so razlita celo po tleh spalnih prostorov, kopalnice so umazane, najemniki pa v sobah puščajo smeti ter prazne steklenice žganja in piva.

Pritožujejo se tudi stanovalci središča Splita, ki ponoči po več tednov doživljajo “teror pijanih in omamljenih posameznikov”. A spet se je treba vrniti h gostincem, piše Slobodna Dalmacija: “Ko je dovolj celo njim, se je treba vprašati, kaj se dogaja s turizmom v Splitu.”

Raj za obiskovalce zabav

Težava je po besedah lastnikov restavracij jasna. Gre za posledico Ultre in marketinga, ki Split že leta označuje kot raj za ljubitelje zabav. A to, kar se dogaja zdaj, je Ultra za siromake, pravijo.

“Cel svet ve, da smo prilagodljivi, da ne kaznujemo, da se pri nas lahko počne vse. Tako je mladina, ki prihaja sem, prevzela Split. Smo hoteli Ultro? Smo. Sedaj smo dobili njene posledice. Spoštovali bomo vsakega gosta, saj od tega živimo, a to, kar se dogaja sedaj, je že preveč: tukaj delajo to, česar doma ne smejo,” situacijo za Slobodno Dalmacijo komentirajo gostinci.

Tako portal povzema besede sogovornikov, da sporni gostje po ulicah počnejo stvari, za katere bi jih v domačem kraju vsekakor kaznovali: pijejo, se drogirajo, spolno občujejo ter “lulajo in kakajo”.

“Zato hodijo k nam. Nič ne zapravijo, popustijo jim zavore, nato pa se mirni in izpraznjeni odpravijo domov. A pri nas ostajajo njihove smeti,” menijo turistični delavci. Pravijo, da ti gosti ustvarijo zelo malo profita, za gostince praktično nič. Domačine pa so izgubili, saj so se cene nepremičnin v Splitu pod prejšnjo oblastjo dvakrat podražile in to za celo leto, cene so visoke tudi sicer. “Cena kave na nekaterih lokacijah se je dvignila tudi do treh evrov. Splitčani tega ne morejo in ne želijo plačati in zato ne hodijo v mesto,” razlaga lastnik restavracije v Splitu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!