Spopadi v Sudanu se nadaljujejo kljub dogovoru o prekinitvi ognja

Svet 29. Apr 202315:54 1 komentar
Sudan
El-Tayeb Siddig/REUTERS

Kljub podaljšanju prekinitve ognja se v Sudanu nadaljujejo spopadi, ki so še posebej siloviti v Kartumu. Milijoni ostajajo ujeti v mestu, kjer primanjkuje hrane, vode in goriva. Nasilje je še posebej hudo tudi v mestu El Geneini na zahodu Sudana, poroča britanski BBC.

Čeprav sta se sprti strani v četrtek dogovorili za podaljšanje prekinitve ognja, sudansko prestolnico Kartum pretresajo letalski, tankovski in artilerijski napadi. Sudanska vojska je nad paravojaške sile za hitro posredovanje (RSF) v četrtih po vsej prestolnici poslala letala in brezpilotne letalnike.

Spopadi se nadaljujejo tudi v mestih v bližini prestolnice, vključno z Bahrijem in Ombdurmanom, poroča tiskovna agencija Reuters.

V Zahodnem Darfurju so v mestu El Geneina milice plenile in požigale tržnice, skladišča pomoči in banke. Po navedbah zdravnikov je bilo v dveh dneh spopadov ta teden ubitih najmanj 74 ljudi. Na tisoče ljudi v strahu za življenje iz regije beži v sosednji Čad.

Številne države si medtem še vedno prizadevajo za umik svojih državljanov iz Sudana. Zadnji evakuacijski let Združenega kraljestva bo iz Sudana predvidoma vzletel drevi. Do zdaj je britanska vlada iz Sudana umaknila več kot 1.500 ljudi, še poroča BBC.

V Sudanu so 15. aprila po večtedenskem sporu izbruhnili spopadi med sudansko vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha al Burhana in silami RSF, ki jim poveljuje Mohamed Hamdan Daglo. V torek je med sprtima stranema začela veljati krhka 72-urna prekinitev ognja, ki so jo v noči iz četrtka na petek za tri dni podaljšali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje