Sprti strani v Sudanu sta se dogovorili o 72-urnem premirju

Svet 24. Apr 202307:59 > 22:44 1 komentar
Sudan
PROFIMEDIA

Ob napetih razmerah v Sudanu vse več držav nadaljuje evakuacijo svojih diplomatov in državljanov iz sudanske prestolnice, kjer razmere postajajo vse bolj dramatične. Medtem približno deset slovenskih državljanov še naprej ostaja v državi. Po podatkih visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella so konec tedna evakuirali več kot tisoč državljanov Evropske unije. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je sporočil, da sta se sprti strani v Sudanu dogovorili o tridnevnem premirju, ki naj bi se začelo v torek.

V sudanski prestolnici Kartum še naprej potekajo hudi spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF, nasilje pa se širi po vsej državi.

Države članice EU so v minulih dneh iz Sudana evakuirale številne evropske državljane, kot tudi državljane tretjih držav, je na novinarski konferenci ob koncu zasedanja zunanjih ministrov EU v Luxembourgu dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Kot je povedal, so iz Sudana evakuirali več kot tisoč tujih državljanov. Pri tem je izrazil pričakovanje, da bi lahko do konca dneva to število naraslo na več kot 1.200.

Med njimi je tudi 21 uradnikov EU, ki so po Borrellovih besedah že v Evropi. “Bil je dolg in intenziven konec tedna,” je dogajanje opisal Borrell in dodal, da je bila operacija zapletena, a uspešna. Kot je še pojasnil, so v nedeljo izvedli enajst evakuacijskih letov, v ponedeljek pa naj bi jih izvedli še dvajset. Borrell je to označil za uspeh. “To je preseglo moja pričakovanja,” je povedal in skupna prizadevanja držav članic označil kot dober znak, kaj lahko dosežejo, če delujejo skupaj.

Borrell je sicer popravil svoje prejšnje izjave, da v Sudanu še naprej ostaja veleposlanik EU Aidan O’Hara. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, je veleposlanik zapustil državo, vendar pa v Sudanu, a ne v Kartumu, ostaja uradnik, pristojen za varnost. Irca O’Haro so sicer prejšnji teden napadli v njegovi rezidenci v Kartumu, a ni bil huje poškodovan.

Josep Borrell
PROFIMEDIA

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem poudaril, da ZN ostajajo v Sudanu kljub spopadom. Opozoril je, da lahko spopad v državi zaneti vojno v širši regiji in dodal, da ostaja v stiku z obema stranema, ob tem pa znova pozval k premirju. Pri ZN so potrdili, da v državi ostaja vodja misije ZN v Sudanu Volker Perthes, skupaj z njim pa bo v državi ostalo še nekaj zaposlenih. Okoli 700 sodelavcev ZN, humanitarnih delavcev, diplomatov in njihovih družin pa je prispelo v obalno mesto Port Sudan, kjer čakajo na evakuacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sklenili dogovor o tridnevnem premirju

“Po intenzivnih pogajanjih v zadnjih 48 urah sta se sudanska vojska in paravojaške sile RSF dogovorile o prekinitvi spopadov po vsej državi, ki naj bi se začela v ponedeljek opolnoči in trajala 72 ur,” je v pisni izjavi sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Ameriška vlada je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obe strani tudi pozvala, naj se v celoti držita sprejetega dogovora. Že pred tem sta namreč sprti strani napovedali premirje, vendar ga nista spoštovali.

Blinken je še pojasnil, da si želijo ZDA pri prizadevanjih za trajno prekinitev spopadov sodelovati z regionalnimi in mednarodnimi partnerji ter sudanskimi akterji. Tako bi bilo treba po mnenju ZDA ustanoviti odbor, ki bi nadzoroval pogajanja o končanju spopadov, sam zaključek spopadov in izvajanje dogovora.

S slovenskimi državljani vsak dan v stiku

V Sudanu je tudi okoli deset Slovencev, ki za zdaj niso prosili za evakuacijo. V nedeljo so na zunanjem ministrstvu pojasnili, da jih bodo evakuirali le, če bodo za to zaprosili. Kot je danes zjutraj pojasnil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter, za zdaj ni nič novega.

Po navedbah vodje odnosov z javnostmi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Dragana Barbutovskega so v Sudanu tri slovenske družine.

V nedeljo je Šter dejal, da so s slovenskimi državljani vsak dan v stiku, evakuirati pa se nočejo tudi zaradi grožnje, ki bi jo lahko predstavljalo potovanje do kraja, od koder bi lahko bili evakuirani. Nekateri med njimi namreč živijo zunaj prestolnice v pristaniškem kraju Port Sudan.

Družina, ki živi v glavnem mestu Kartum, naj bi bila zainteresirana za evakuacijo, a le če bo ta varna, je v nedeljo zvečer poročala RTV Slovenija. Njihova morebitna evakuacija bo glede na navedbe ministrstva koordinirana na ravni EU, omenjalo pa se je, da bi lahko državo zapustili skupaj z državljani Nemčije. Zunanje ministrstvo je zjutraj na Twitter objavilo, da so v kontaktu z vsemi tremi družinami. Ministrstvo je še sporočilo, da bodo člane družine, ki je v Kartumu, vključili v evakuacijo, ko bo to varno in ne bo ogrozilo njihovih življenj. “Za morebitno evakuacijo smo pripravljeni, potekala bo usklajeno z EU,” so zapisali v tvitu.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je na srečanju zunanjih ministrov EU v Luksemburgu dejala, da so vsem slovenskim državljanom svetovali, naj ostanejo na varnem in da jim bodo pomagali pri evakuaciji, “ko bo to mogoče, glede na njihove želje.”

Evakuacije iz Sudana Evakuacije iz Sudana
Alaa Al Sukhni/REUTERS
Evakuacije iz Sudana Evakuacije iz Sudana
Alaa Al Sukhni/REUTERS
Evakuacije iz Sudana Evakuacije iz Sudana
Alaa Al Sukhni/REUTERS
Evakuacije iz Sudana Evakuacije iz Sudana
REUTERS
Evakuacije iz Sudana Evakuacije iz Sudana
Alaa Al Sukhni/REUTERS

Nemci ponoči evakuirali več kot 200 ljudi

Nemška vojska je ponoči iz Kartuma evakuirala več kot 200 ljudi. V nedeljo zvečer je z vojaškim transportnim letalom iz sudanske prestolnice poletel 101 človek, kasneje je sledil še polet s 113 ljudmi. V Kartumu je že pristalo tudi tretje vojaško letalo, namenjeno evakuaciji.

Vsega skupaj naj bi Nemčija iz Sudana prepeljala 300 nemških državljanov, pomagali naj bi tudi državljanom partnerskih držav. Evakuacijo, v kateri sodeluje več kot 1.000 pripadnikov nemške vojske, je država po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pripravljala več dni.

Vse svoje državljane, ki so za to zaprosili, je iz Sudana že umaknila Italija, je sporočil italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Pred tem je napovedoval, da bodo evakuirali 200 civilistov in članov diplomatskega osebja, med njimi 140 italijanskih državljanov, pa tudi švicarske, uslužbence veleposlaništva Vatikana in še 20 državljanov drugih evropskih držav.

Številne evakuacije prek Džibutija

Približno 100 ljudi je iz nemirne države pozno v nedeljo evakuirala Španija. Med njimi je 30 španskih državljanov, še 70 pa jih prihaja iz drugih evropskih in latinskoameriških držav. Evakuacija je glede na navedbe španskega zunanjega ministrstva potekala brez incidentov.

Številne države evakuacije izvajajo prek Džibutija, kjer sta med drugim že pristali dve francoski letali s skupno 200 ljudmi iz različnih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več držav, med drugim Egipt in Kanada, je evakuacije iz Sudana začelo že v soboto. V nedeljo so nato med drugim ZDA in Velika Britanija na varno umaknile osebje svojih veleposlaništev.

Tako Washington kot London za zdaj preostalih državljanov nista umikala iz Sudana. Kot je v nedeljo zvečer posvaril britanski zunanji minister James Cleverly, bo pomoč za njihove preostale državljane močno omejena, dokler sprti strani ne bosta dosegli dogovora o prekinitvi ognja. Številni Britanci v Sudanu medtem sporočajo, da se počutijo zapuščene.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred dvema tednoma. V njih je po podatkih Združenih narodov doslej umrlo najmanj 420 ljudi, še 3.500 pa je bilo ranjenih. Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje