Spor zaradi blokade Sueškega prekopa rešen

Svet 05. Jul 202110:49 > 11:05 0 komentarjev
Ever Given
Mohamed Abd El Ghany/REUTERS

Vpleteni strani sta dosegli dogovor o sporu v zvezi z večdnevno blokado Sueškega prekopa, ki jo je konec marca povzročila nasedla ladja Ever Given. Dogovor, katerega podrobnosti niso znane, bodo s slovesnim podpisom obeležili v sredo, ko bodo tudi izpustili zadržano ladjo Ever Given.

Japonski lastnik ladje in upravljalec Sueškega prekopa (SCA) sta dogovor dosegla po večmesečnih pogajanjih. Njegovo sprejetje so že v nedeljo naznanili vodilni pri SCA, danes ga je prek odvetnikov potrdil tudi lastnik ladje, japonsko podjetje Shoei Kisen Kaisha.

Podrobnosti za zdaj ni predstavil nihče, tako da vsota končne odškodnine ni znana. SCA je od japonskega lastnika ladje sprva terjal 916 milijonov evrov, a nato odškodnino zmanjšal na 550 milijonov dolarjev. Glede na končni dogovor naj bi upravljalec prekopa med drugim dobil vlačilec z močjo okrog 75 ton, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strani bosta dogovor slovesno podpisali v sredo, ko bodo ladjo, ki so jo od nesreče zadrževali v Egiptu, tudi izpustili.

Ladja je za šest dni zaprla kanal

Več kot 200 tisoč ton težka ladja Ever Given, ena največjih kontejnerskih ladij na svetu, je 23. marca nasedla v ozkem, a za tovorni promet ključnem morskem kanalu med Azijo in Evropo in ga za šest dni blokirala.

Po oceni podjetja Lloyd’s List je med zaprtjem vsak dan na obeh straneh kanala obtičalo za 9,6 milijarde dolarjev blaga, skupno je bilo približno 420 ladij. Egipt pa je po oceni upravljalcev kanala vsak dan izgubil med 12 in 15 milijonov dolarjev prihodkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!