Spor o kršitvah prava EU: Evropska komisija nadaljuje postopek zoper Poljsko

Svet 15. Jul 202217:42 0 komentarjev
Evropska unija, Poljska
PROFIMEDIA

Evropska komisija v sporu zaradi nespoštovanja vladavine prava na Poljskem nadaljuje postopek proti Varšavi za ugotavljanje kršitev prava EU. V Bruslju so danes sporočili, da so se odločili Poljski poslati obrazloženo mnenje v povezavi z nedavno odločitvijo tamkajšnjega ustavnega sodišča, ki je postavila pod vprašaj primarnost prava EU.

Evropska komisija je 22. decembra lani Poljski v okviru postopka za ugotavljanje kršitev že poslala uradni opomin, v katerem je izrazila pomisleke glede sodne prakse poljskega ustavnega sodišča, zlasti njegovih sodb julija in oktobra lani. Poljsko ustavno sodišče je v teh sodbah menilo, da določbe pogodb EU niso združljive s poljsko ustavo, s čimer je po mnenju komisije kršilo 19. člen pogodbe o EU, pa tudi splošna načela avtonomije, primarnosti, učinkovitosti ter enotne uporabe prava Unije in zavezujočega učinka sodb Sodišča EU.

V uradnem opominu je Komisija navedla, da Poljska ni izpolnila svojih obveznosti iz omenjenega člena, saj zaradi nepravilnosti v postopkih imenovanja dveh sodnikov in sodnice decembra 2015 ter pri izbiri predsednice decembra 2016 ustavno sodišče ne izpolnjuje več zahteve o neodvisnem, nepristranskem in z zakonom predhodno ustanovljenem sodišču, so pojasnili v Bruslju.

Poljska v odgovoru na uradni opomin, ki ga je komisija prejela februarja letos, ni odpravila pomislekov Komisije. Zato se je ta danes odločila, da stori naslednji korak v postopku za ugotavljanje kršitev in Poljski pošlje obrazloženo mnenje. Poljska ima na voljo dva meseca, da sprejme potrebne ukrepe za uskladitev s pravom EU, sicer lahko Komisija zadevo predloži Sodišču EU, so še zapisali v sporočilu.

Na današnjo odločitev komisije so se že odzvali v Varšavi. Namestnik pravosodnega ministra Sebastian Kaleta jo je označil za “napad brez primere na Poljsko”. Evropska komisija ne želi samo izsiliti razveljavitve odločitev poljskega ustavnega sodišča, ampak si tudi lasti pravico, da presoja neodvisnost sodišča in izvolitev njegovih sodnikov s strani parlamenta. Poleg tega spodkopava poljsko ustavo, je na Twitterju zapisal Kaleta, sicer član manjše vladne stranke Solidarna Poljska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!