Spregovorila sin in prijatelj osumljenega za napad na slovaškega premierja

Svet 15. Maj 202419:45 2 komentarja
Robert Fico
Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS

Za slovaški portal Aktuality.sk sta spregovorila sin in dolgoletni prijatelj 71-letnika, ki je osumljen poskusa atentata na slovaškega premierja Roberta Fica.

Za poskus atentata na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica je osumljen 71-letni J. C. iz mesta Levice.

Po poročanju slovaških medijev je imel 71-letnik za orožje, s katerim je streljal na premierja, dovoljenje. Priče napada so povedale, da je moški Fica najprej pozval, naj se mu približa, da bi mu stisnil roko, nato pa so odjeknili streli. Policija je moškega prijela takoj po napadu. Trenutno je v priporu, zadevo pa je prevzela slovaška nacionalna agencija za boj proti kriminalu.

Najbolj obiskan slovaški portal aktuality.sk je stopil v stik s sinom domnevnega strelca. Ta je nad situacijo pretresen. “Nimam pojma, kaj je moj oče nameraval in načrtoval, zakaj se je to zgodilo,” je dejal. Na vprašanje, ali je gojil sovraštvo do premierja in predsednika stranke Smer, je odgovoril: “Povem vam lahko, da ga ni volil. To je vse, kar lahko rečem o tem.”

Moški je zanikal, da bi njegov oče kadarkoli omenil napad na premierja, prav tako pa da bi imel duševne težave. “Morda je prišlo do kakšnega kratkega stika, ne vem. Res je bolj eksploziven, ampak ni hodil k psihiatru,” je še dejal.

Osumljenec iz mesta Levice je bil amaterski pisatelj in pesnik, ki je objavil več pesniških zbirk. Leta 2016 je delal kot varnostnik v nakupovalnem središču, kjer je bil tudi sam žrtev napada. V trgovino je vstopil mlajši moški pod vplivom drog in napadel osumljenca.

Osumljenec se je v preteklosti izrekal proti nasilju

Portal aktuality.sk je stopil v stik tudi z dolgoletnim prijateljem osumljenca, s katerim sta ustanovila Gibanje proti nasilju. “To je bila stranka, ki smo jo ustanovili, da bi nasprotovali vsakršnemu nasilju, in sicer po dogodku, ko so do smrti pretepli Filipinca,” pravi moški, ki je tudi sosed osumljenca.

Tudi on je potrdil, da je imel njegov prijatelj za orožje dovoljenje.

“Nikakor nisem mogel verjeti, da je to storil on, tudi ko so že objavili fotografije, a so ga slikali od zadaj. Šokiran sem nad tem, kar se je zgodilo. Vendar ga ne želim obsojati. Nikoli ni bil takšen – včasih je komentiral, katera vlada mu ni všeč, ampak to je popoln šok,” je še povedal za aktuality.sk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje