Spreminja se barva oceanov – zakaj?

Svet 15. Jul 202320:29 0 komentarjev
Pacifik
Foto: PROFIMEDIA

Podnebne spremembe so vzrok, da se spreminja barva oceanov. Kaj prinašajo spremembe?

Barva oceanov se je v zadnjih dveh desetletjih precej spremenila, vzrok za to pa so verjetno podnebne spremembe, ki jih povzroča človeštvo, je pokazala nova študija, ki so jo izvedli pod okriljem znanstvenikov z britanskega nacionalnega centra za oceanografijo in massachusetskega inštituta za tehnologijo (MIT), objavljena pa je bila v znanstveni reviji Nature.

Kot navaja CNN, je barvo do mere, ki je ni mogoče razložiti z naravnimi dejavniki, spremenilo 56 odstotkov oceanov po svetu. Tropske oceanske vode, ki ležijo blizu ekvatorja, so denimo v zadnjih 20 letih postale bolj zelene zaradi sprememb v njihovem ekosistemu.

Barvo oceanov namreč določa to, kar najdemo v njihovih zgornjih slojih. Na primer: v morju, ki je temno modre barve, je življenja bolj malo, nasprotno pa je zelena barva pokazatelj, da so tam ekosistemi, ki vključujejo fitoplanktom, ki vsebujejo klorofil.

Znanstveniki, ki so sodelovali pri izvedbi študije, sicer niso povsem prepričani, kako se ekosistemi spreminjajo, njihove navedbe še povzema CNN. Medtem ko bo na nekaterih območjih fitoplanktorna manj, ga bo drugod več, pri tem pa se bodo vrste fitoplanktona spremenile v vseh delih oceana.

Okinawa
Foto: PROFIMEDIA

Ker pa so oceanski sistemi zelo uravnoteženi, vsaka sprememba v planktonu vpliva na celotno prehranjevalno verigo. “Vse spremembe povzročajo neravnotežje v naravni organizaciji ekosistemov. Ta neuravnoteženost pa bo sčasoma vse slabša, če se bodo naši oceani še naprej segrevali,” je za omenjeni ameriški medij komentirala soavtorica študije dr. Stephanie Dutkiewicz (MIT). Spremembe bodo prav tako vplivale na zmožnost oceanov za skladiščenje ogljika, saj vse vrste planktona ne absorbirajo enakih količin.

Znanstveniki so spremembe v barvi oceanov spremljali prek posnetkov iz vesolja. Analizirali so podatke, zbrane med letoma 2002 in 2022, nato pa so s pomočjo modelov podnebnih sprememb simulirali, kaj bi se zgodilo z oceani v primeru, da se bodisi planet še naprej segreva, bodisi da se ne.

Dr. Dutkiewicz je za CNN ocenila še, da rezultati opozarjajo, da so “podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, bistveno vplivale na zemeljski sistem”. Po njenih besedah so nekakšen poziv k ukrepanju.

Ali bo sprememba barve oceanov, če se bodo ti procesi nadaljevali, v prihodnje vidna tudi ljudem, pa je v tem trenutku težko oceniti.

Avtor prispevka CNN: Jack Guy

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!