Sprostitev covidnih ukrepov: Avstrija odpravlja maske, Italija pa PCT

Koronavirus 01. Jun 202209:30 > 15:08 0 komentarjev
Žiga Živulovič, BOBO

V severni sosedi so zaradi vse manjšega števila okužb s koronavirusom sprostili obveznost nošenja mask. Z izjemo Dunaja jih tako od danes ni več treba nositi v trgovinah in javnem prometu. Tudi obveznega cepljenja proti covidu-19 v Avstriji čez poletje ne bo. Maske ostajajo obvezne le v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše. Omejitve danes sproščata tudi Italija in Nemčija, v kateri bo odslej mogoče vstopiti brez PCT-potrdila.

Od danes do 1. septembra v Avstriji maske niso več obvezne v nobeni trgovini, niti v pisarnah. Obveznost mask velja le še v bolnišnicah in domovih za starejše, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunaj kot običajno ostaja previdnejši. V glavnem mestu bodo maske tipa FFP2 tudi v prihodnje obvezne v lekarnah ter v javnem prometu in na pokritih avtobusnih postajališčih. Masko bo treba nositi tudi na vlakih na dolge razdalje, kar sicer pomeni, da bodo potniki, ko zapustijo mestno mejo, lahko maske sneli.

Od zadnje večje omilitve protikoronskih omejitev sredi aprila so bile maske tipa FFP2 v Avstriji obvezne v zaprtih prostorih zdravstvenih domov in domov za ostarele, sredstvih javnega prometa in taksijih, v trgovinah z nujnimi življenjskimi potrebščinami, pri poslovanju upravnih organov s strankami in v verskih ustanovah z izjemo maš.

Tudi obveznega cepljenja proti covidu-19 v Avstriji čez poletje ne bo. V državi so obvezno cepljenje uvedli v začetku februarja in od sredine marca naj bi kršiteljem grozile kazni, a so po nasvetu strokovnjakov vmes obvezno cepljenje začasno odpravili.

V Italijo in Nemčijo odslej brez PCT

Italija z današnjim dnem ukinja covidna potrdila tako za vstop v državo kot za storitve znotraj države. Še vedno so obvezne zaščitne maske na javnem prevozu (letališča, vlak, regionalni avtobusi), v gledališčih, kino in športnih dvoranah. Veljavna je zgolj maska FFP2. Drugod, na primer v trgovinah in restavracijah, pa zaščitne maske niso več obvezne.

Po koncu dvoletnega izrednega stanja v državi vlada Maria Draghija postopoma odpravlja epidemiološke ukrepe.

Tudi za vstop v Nemčijo potniki z današnjim dnem ne potrebujejo več potrdila o cepljenju, prebolelosti ali testiranju. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa bo ukrep veljal do konca avgusta. Zaščitne maske so še vedno obvezne v javnem prevozu (letala, vlaki, avtobusi) in tudi v zdravstvenih ustanovah.

Pogoj PCT prav tako ni več obvezen za vstop v Turčijo in Ciper. Državi sta tudi ukinili obveznost nošenja zaščitnih mask, razen v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah, v domovih za starejše ter v javnem prometu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Sloveniji so bili v torek odpravljeni še zadnji ukrepi za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19. Kot zadnja sta bila sicer v veljavi ukrepa o obveznem nošenju zaščitnih mask v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!