Sprožena preiskava zoper francoskega kardinala, ki je spolno zlorabil 14-letnico

Svet 08. Nov 202214:07 0 komentarjev
Jean-Pierre Ricard
PROFIMEDIA

Francosko tožilstvo je danes sprožilo preiskavo zoper kardinala Jean-Pierre Ricarda, ki je v ponedeljek priznal, da je pred desetletji spolno zlorabil mladoletnico.

Francosko tožilstvo v Marseillu je danes sprožilo preiskavo zoper kardinala Jean-Pierre Ricarda, da bi preverilo dejstva razkritja njegove spolne zlorabe mladoletnice. Kardinal je namreč v ponedeljek priznal, da je pred desetletji 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort je v ponedeljek novinarjem povedal, da je bilo zaradi spolnega nasilja ali zaradi tega, ker primerov zlorab niso prijavili, obtoženih enajst nekdanjih in sedanjih francoskih škofov.

Kot je pojasnil, je 78-letni kardinal Jean-Pierre Ricard v sporočilu škofovski konferenci priznal, da je pred 35 leti, ko je bil duhovnik, 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, ki je žrtvi nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Povedal je tudi, da jo je prosil odpuščanja.

Njegovo javno priznanje so francoski škofje sprejeli s šokom. Moulins-Beaufort pa je sporočil, da so šest nekdanjih škofov že obsodili zaradi spolnih zlorab na sodiščih ali cerkvenem sodišču ter da je eden od njih umrl.

Najhujša spolna kazniva dejanja v Franciji, kot je posilstvo, običajno zastarajo po 30 letih, vendar se lahko rok za vložitev obtožnice podaljša, če je bila žrtev v času kaznivega dejanja mladoletna. Najdaljši rok za vložitev obtožnice zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe je običajno 20 let od datuma, ko žrtev dopolni 18 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!