Sprti strani v Sudanu naj bi začeli z mirovnimi pogajanji

Svet 06. Maj 202309:35 0 komentarjev
Sudan
PROFIMEDIA

Danes se bodo začeli neposredni pogovori med vojskujočo se sudansko vojsko in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Spopadi v sudanski prestolnici Kartum so se medtem kljub dogovoru o prekinitvi ognja včeraj nadaljevali, o zračnih napadih in eksplozijah pa poročajo tudi danes.

V skupni izjavi ZDA in Savdske Arabije sta obe državi pozdravili “začetek pogajanj pred pogajanji” in pozvali k trajni podpori z vsega sveta za umiritev spopadov. “Pozivamo obe strani, naj upoštevata interese sudanskega naroda in njegovih prebivalcev ter se dejavno vključita v pogovore za prekinitev ognja in končanje konflikta,” so med drugim zapisali.

V ameriško-savdski izjavi so bila omenjena tudi prizadevanja drugih držav in organizacij, ki so omogočila pogovore med sprtima stranema ta konec tedna, vključno z Veliko Britanijo, Združenimi arabskimi emirati, Ligo arabskih držav, Afriško unijo in nekaterimi drugimi.

Washington in Rijad sta sicer prevzela vodilno vlogo pri prizadevanjih za posredovanje v Sudanu. Pogajanj v Savdski Arabiji naj bi se udeležil tudi svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Sudanska vojska je pozno v petek potrdila, da je v Savdsko Arabijo poslala odposlance, ki naj bi se z nasprotniki iz paravojaških sil RSF pogovorili o “podrobnostih premirja, ki je v postopku podaljšanja”.

Poveljnik vojske Abdel Fatah al Burhan je podprl sedemdnevno prekinitev ognja, ki ga je Južni Sudan razglasil v sredo, vendar so sile RSF v petek sporočile, da so zgolj za tri dni podaljšali prejšnji dogovor, sklenjen ob posredovanju ZDA in Savdske Arabije.

Od začetka spopadov sredi aprila je bilo sklenjenih več dogovorov o prekinitvi ognja, vendar nobenega niso spoštovali.  Prebivalci sudanske prestolnice Kartum so po navedbah AFP dejali, da so se tudi v petek in danes nadaljevali zračni napadi in eksplozije. Telekomunikacijsko podjetje MTN pa je sporočilo, da so bile zaradi napadov prekinjene vse njihove storitve.

Sudan
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!