Srbi pisali ameriškemu predsedniku Bidnu zaradi Novaka Đokovića

Svet 27. Jul 202215:30 0 komentarjev
Novak Đoković
PROFIMEDIA

Bo Novak Đoković igral na odprtem prvenstvu ZDA, ki se začne konec avgusta? Mnogi razpravljajo o tem, nekateri pa so se odločili, da glede tega tudi nekaj storijo, piše srbski medij Nova.rs.

Peticija na spletni strani Change.org, da se Novaku Đokoviću dovoli vstop v Združene države Amerike, je postala hit, zdaj pa so Srbi v Ameriki naredili še korak dlje.

Nebojša Jovanović, lastnik podjetja “Sports management”, ki se ukvarja s promocijo tenisa med srbsko diasporo v ZDA, se je po posvetovanju s Srbsko-ameriško volilno zvezo (SAVA) odločil sprožiti politično pobudo za udeležbo Đokovića na odprtem prvenstvu ZDA (OP ZDA) v New Yorku.

Jovanović se sklicuje na predsedniški razglas 10294 (Presidential Proclamation 10294), po katerem se lahko dovoli vstop v državo ljudem, katerih bivanje je “nacionalnega interesa”, vse to pa je zapisal v pismu, ki ga je poslal na naslov ameriškega predsednika Joeja Bidna in drugih ameriških uradnikov, ki lahko odločitev o prepovedi vstopa necepljenim osebam prekličejo, poroča Srbski radio Chicago. V podčlenu 3b namreč piše, da je necepljenim tujcem dovoljen vstop v državo, če se oceni, da gre za nacionalni interes.

“Odprto prvenstvo ZDA je največji teniški turnir na svetu in brez Novaka Đokovića ne bo isto. Glede na gospodarske razmere in krizo na vseh ravneh Amerika ne sme dovoliti, da se OP ZDA ne odigra v polni slavi in zmogljivosti, kar pomeni tudi prihod Đokovića, ki je bil trikrat okronan na OP ZDA. Novak ne predstavlja nikakršne varnostne grožnje – zaradi svojega discipliniranega življenja je eden najbolj zdravih ljudi na svetu in služi kot vzor in navdih milijonom po vsem svetu. V interesu Amerike je, da največji turnir gosti tudi najboljšega igralca na svetu, še posebej, ker je pravkar osvojil sedmi Wimbledon v Londonu,” je dejal Jovanović, ki je pismo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu poslal 22. julija.

Mediji pišejo, da je Bela hiša Jovanoviću odgovorila, a vsebine ne razkrivajo.

Predsednica in ustanoviteljica Srbsko-ameriškega volilnega zavezništva (SAVA) dr. Olga Ravasi je medtem dejala, da nadaljujemo pogovore in posvetovanja z republikansko kongresnico Claudio Tenny in njeno ekipo, “ki se je odločno zavzela za stik s predsednikom Bidnom in predlagala možen postopek v kongresu”. “Pri tem nam pomaga član organizacije SAVA, odvetnik Borko Komnenović, ki nadzoruje morebitne pravne parametre. V stiku smo tudi s kongresnikom Frankom Mrvanom, demokratskim članom poslanske skupine, ki je povezana z velikim številom srbsko-ameriških volivcev in s Srbskim radiom Chicago. Pomembno bi bilo doseči soglasje obeh strank o tem vprašanju,” je še dejala Revasi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!