Srbija se oborožuje: v državo naj bi prispelo tudi orožje iz Kitajske

Svet 11. Apr 202212:59 > 13:16 1 komentar
Y-20
Kitajsko transportno letalo Y-20 (PROFIMEDIA)

Po poročanju srbskih medijev je Kitajska Srbiji v soboto v prikriti operaciji dostavila sofisticiran protiletalski sistem. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal tudi nakup brezpilotnih letalnikov od Turčije, Srbija pa se zanima še za nakup 12 vojaških letal od Francije.

Na beograjskem letališču Nikola Tesla je v soboto zgodaj zjutraj po navedbah več srbskih medijev in vojaških strokovnjakov pristalo šest transportnih letal kitajskih zračnih sil Y-20, ki naj bi pripeljala raketne sisteme zemlja-zrak HQ-22 za srbsko vojsko. Kitajska letala z vojaškimi oznakami so na letališču tudi fotografirali. Dogodek je prva razkrila ameriška tiskovna agencija AP.

Srbsko obrambno ministrstvo na poizvedbe te tiskovne agencije ni odgovorilo, je pa srbski predsednik Aleksandar Vučić zadevo tako rekoč potrdil že sam. “V torek ali sredo dobrodošli, da vidite ponos srbske vojske,” je po poročanju srbske agencije Tanjug dejal v soboto po končani vojaški vaji srbske vojske Ognjeni ščit 2022. Dejal je, da bo predstavil novo, najmočnejše orožje Srbije doslej.

Srbski vojaški analitik Aleksandar Radić je za AP dejal, da gre pri dostavi kitajskega protiletalskega sistema za izkazovanje moči Kitajcev. Ker je dostava orožja potekala prek ozemlja najmanj dveh držav članic Nata, Turčije in Bolgarije, je to tudi dokaz vse večjega globalnega dosega Kitajske.

Srbija naj bi tako postala prvi operater kitajskih projektilov v Evropi. Strokovnjaki kitajski raketni sistem primerjajo z ameriškim patriotom in ruskim raketnim sistemom zemlja-zrak S-300, čeprav ima manjši doseg. Washington je že leta 2020 posvaril Beograd pred kupovanjem protiletalskega sistema HQ-22. Takrat so Srbiji iz Washingtona sporočili tudi, da mora svojo vojaško opremo uskladiti s standardi Zahoda, če želi postati članica zahodnih zavezništev.

Nakup turških dronov in francoskih letal

Kitajski raketni sistem ni edina nova pridobitev Srbije. Vučić je v soboto po vojaški vaji napovedal tudi nakup turških vojaških brezpilotnih letalnikov. “Pred dvema dnevoma sem v pogovoru s turškim predsednikom [Recepom Tayyipom] Erdoğanom prosil za bayraktare. Obljubil mi je, da jih bomo lahko kupili mimo vrste,” je dejal.

Komentiral je tudi navedbe francoskih medijev, da se Srbija zanima za nakup 12 vojaških letal tipa rafale. Povedal je, da pogajanja o njihovem nakupu potekajo že več kot eno leto. Dodal je, da se pogovarjajo “tudi o tretji možnosti, tako imenovanem kombiniranem lovsko-bombnem letalstvu”.

Na Zahodu obstaja bojazen, da bi oboroževanje Srbije s strani Kitajske in Rusije lahko ogrozilo že tako krhek mir na Balkanu, posebej na Kosovu. Srbija neodvisnega Kosova ne priznava, prav tako ga nista priznali Rusija in Kitajska. Srbija, ki velja za tradicionalno rusko zaveznico, se še ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Kot je minuli teden na srbski državni televiziji RTS zagotovil Vučić, tega ne namerava storiti niti v prihodnje, medtem ko naj bi za izključitev Rusije iz Sveta ZN za človekove pravice Srbija glasovala le zaradi velikih pritiskov in izsiljevanj.