Srbijo pretresla kruta zloraba: oče več let hčerko zadrževal v stanovanju

Svet 28. Mar 202315:34
Zloraba otrok
Slika j

Srbsko javnost pretresa zgodba osemletne deklice, ki jo je oče več let skrival v stanovanju v eni od sosesk v Beogradu. Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je za očetom, ki je na begu, razpisalo tiralico, saj je osumljen zanemarjenja in zlorabe mladoletne osebe ter kršitev družinskih obveznosti.

V Srbiji močno odmeva primer osemletne deklice, ki jo je imel oče več let zaprto v stanovanju. Deklico so pred dnevi našli po zaslugi očetove partnerke. Po fizičnem napadu nanjo se je ženska odločila podati prijavo na policiji. Tam je med drugim razkrila, da ima moški otroka, ki ga že leta skriva v stanovanju in ga fizično zlorablja.

Policija je ob prihodu v stanovanje zagledala deklico, ki je bila kopalni kadi. Ob pregledu je ugotovila, da je živela v nečloveških razmerah, saj je bilo stanovanje polno smeti, iz katerih se je širil neznosen smrad. Osemletnica je bila ob prihodu v bolnišnico dehidrirana, sestradana in zanemarjena. “Če bi v stanovanju ostala še nekaj dni, je vprašanje, ali bi preživela,” izjave vira, ki je seznanjen s primerom, povzema srbska N1.

Po poročanju Nova.rs je moški skrival, da ima otroka. Nihče, tudi pristojne institucije, ni vedel, da otrok ni bil vpisan v šolo, a ne hodi k zdravniku …

Direktorica tamkajšnjega centra za socialno delo Silvia Alavanja je povedala, da je bila deklica po rojstvu nastanjena v socialnovarstvenem zavodu, po odločitvi sodišča leta 2018 pa je skrbništvo nad njo prevzel oče. “Leta 2015 so iz porodnišnice sporočili, da se je rodila deklica in da starši zanjo ne skrbijo ustrezno. Mati je bila takrat odvisnica, oče pa pri starševstvu pasiven. Starši so vzdrževali nekaj stikov, ki so potekali v nadzorovanih okoliščinah,” je pojasnila Alavanja. Po strokovnem pregledu staršev pa je komisija strokovnjakov podala mnenje, da je oče upravičen do skrbništva ter da se hčerka lahko vrne k očetovi družini.

Srbsko notranje ministrstvo je po seznanitvi s primerom za očetom razpisalo tiralico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.