Srbska skupnost bojkotirala volitve na severu Kosova: udeležba le 3,47-odstotna

Svet 23. Apr 202322:47
Srbska skupnost bojkotirala volitve na severu Kosova
Valdrin Xhemaj/REUTERS

Na večinsko srbskem severu Kosova so danes potekale lokalne volitve v štirih občinah. Potekale so tako rekoč brez srbske skupnosti, ki je volitve bojkotirala - od 45.098 ljudi, kolikor jih je imelo volilno pravico, je glasovalo le 1.567 volilcev.

Lokalne volitve v štirih občinah na večinsko srbskem severu Kosova so danes potekale večinoma brez udeležbe srbske skupnosti, ki je volitve bojkotirala. Volilno pravico je imelo skupno 45.098 volivcev, osrednja volilna komisija pa je nocoj sporočila, da jih je glasovalo 1.567 oziroma 3,47 odstotka, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Gibanje Samoodločba kosovskega premierja Albina Kurtija je razglasilo zmago v občinah Leposavić in Severna Mitrovica, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V Zvečanu in Zubinem Potoku so zmagali kandidati Demokratske stranke Kosova, Tanjug povzema poročanje prištinskega časnika Koha Ditore.

Poslanec Samoodločbe Armend Muja je povedal, da je kandidat Samoodločbe na Severu Mitrovice Erden Atić prejel 65 odstotkov glasov, medtem ko je kandidat Samoodločbe v Leposaviću Ljuljzim Hetemi prejel več kot 70 odstotkov glasov.

Srbska skupnost bojkotirala volitve na severu Kosova
Na fotografiji moški, ki se pripravlja na oddajo glasu v vasi Čabra na severu Kosova. Foto: Valdrin Xhemaj/REUTERS

Po poročanju Kohe je v Zubinem Potoku Izmir Zećiri iz Demokratske stranke Kosova prejel 196 glasov, v Zvečanu pa je član Demokratske stranke Kosovo Ilir Peci prejel 114 glasov, še poroča Tanjug.

Volitve so bile razpisane po odstopu županov Srbske liste

Po podatkih volilne komisije je v Severni Mitrovici glasovalo 837 volivcev (4,62 odstotka), v Zubinem Potoku 385 volivcev (5,78 odstotka), v Zvečanu 204 volivci (2,92 odstotka) in v Leposaviću 141 volivcev (1,06 odstotka).

Volitve so bile razpisane po tem, ko so v štirih občinah zaradi obvezne zamenjave srbskih registrskih oznak s kosovskimi novembra lani odstopili župani Srbske liste. Za župane je kandidiralo skupno deset kandidatov, med katerimi je bila samo ena oseba srbske narodnosti, in sicer neodvisna kandidatka Slađana Pantović v Zvečanu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.