Srbski kmetje zaradi poceni mleka prodajajo krave

Svet 21. Avg 202114:00 0 komentarjev
Kmet molze krave
PROFIMEDIA

Srbski lastniki so krave začeli prodajati, ker se je krma podražila od 50 do 60 odstotkov, odkupna cena mleka pa je že več let enaka. "Vse krave bom prodal, razen ene, ki jo bom pustil zase, vlada pa naj v Lidlu kupuje mleko," je dejal eden od kmetov.

Predsednica združenja rejcev goveda v Srbiji Sanja Bugarski je za agencijo Beta povedala, da se je množična prodaja krav začela pred nekaj meseci, ko so cene krme za živali strmo narasle, odkupna cena mleka pa je v povprečju ostala enaka: 0,25 evra plus državna pomoč 0,06 evra.

“O tej težavi smo se pogovarjali tudi s predsednico srbske vlade Ano Brnabić, država pa bi morala odobriti izredno pomoč mlekarnam, dokler ne bodo našli trajne rešitve, sicer bodo mlekarne delovale na robu preživetja,” je dejala Bugarski.

Po njenem mnenju bi bila edina rešitev, da država določi minimalno odkupno ceno mleka, v tem primeru pa bi morala omejiti maloprodajno ceno.

Če bi mlekarne dvignile odkupno ceno mleka in bi ta cena znašala vsaj toliko kot cena proizvajalca, okoli 0,47 evra na liter, in bi k temu prišteli še druge stroške predelave in prevoza, bi se liter bistveno podražil v maloprodaji, zato bi tudi to ceno morali omejiti, je dejala.

Dodatna težava je, da je v velikih tujih trgovskih verigah v Srbiji liter uvoženega mleka mogoče kupiti za 0,47 evra, ker imajo nekatera nemška podjetja popolnoma avtomatizirano proizvodnjo in znižane stroške in ga lahko ponudijo po tako nizkih cenah. Domači proizvajalci pa se sprašujejo, kakšna je kakovost takšnega mleka.

Bugarski je dejala še, da je, če želi država močneje pomagati z višanjem premij, ki se niso spreminjale šest let in znašajo 0,06 evra, treba spremeniti zakon, ki to ureja, kar zahteva čas.

Ocenila je, da bodo proizvajalci mleka še naprej prodajali krave, in nastale bodo hude posledice, če bi se zaradi izrednih okoliščin uvoz mleka ustavil.

Kmet Slobodan Ilić iz Majurja pri Šapcu je povedal, da vsak petek na živinsko tržnico odpelje dve kravi, in to bo počel, dokler jih ne bo prodal vseh 60.

“Prodajam jih pod ceno, od 700 do 1.200 evrov, ker moram za en liter nafte proizvesti pet litrov mleka,” je dejal Ilić.

Dodal je, da je bil načrt, da bo njegov sin, ki bo kmalu končal biotehniško fakulteto, še naprej vzdrževal kmetijo, zdaj pa si je premislil in ga bo “poslal iz vasi in kmetijo zaprl”.

“Vse krave bom prodal, razen ene, ki jo bom pustil zase, vlada pa naj v Lidlu kupuje mleko,” je dejal Ilić.

Lastnik kmetije iz Velikega Šiljegovca pri Kruševcu Radovan Ignjatović je dejal, da je cena mleka “katastrofa vseh katastrof”.

“Vse, kar se je razvilo v mlekarstvu, bo letos uničeno, ker je krma predraga, mleko pa pod ceno, in vsak dan smo v večjem primanjkljaju,” je dejal Ignjatović.

Dodal je, da mleko proizvaja že 20 let, a da “zdaj ni prihodnosti, in če se nič ne bo spremenilo, bo ustavil proizvodnjo mleka”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!