Župan Pirota: Izredne razmere bodo trajale, dokler ne bodo odstranili vagonov

Svet 27. Dec 202212:19 > 19:51 2 komentarja
Vlad Srbija amoniak
bralec N1

Po nedeljskem iztirjenju tovornega vlaka, ki je prevažal amonijak, blizu mesta Pirot na jugozahodu Srbije, se zaradi zastrupitve s tem strupenim plinom danes v kliničnem centru v Nišu zdravi še sedem ljudi, med njimi trije otroci. Vsi so stabilni, so sporočili iz kliničnega centra. V nesreči sta domnevno umrli dve osebi, vzrok pa še ni znan. Kot je za N1 Beograd dejal župan mesta Pirot Vladan Vasić, bodo izredne razmere trajale, dokler ne bodo prevrnjenih vagonov odstranili.

Po nesreči, ki se je v nedeljo zvečer zgodila na progi Niš-Pirot in pri kateri je prišlo do uhajanja amonijaka iz ene od cistern, so službe nujne pomoči oskrbele 51 ljudi. Na zdravljenje v klinični center v Nišu so jih odpeljali 15. Šest so jih ponoči odpustili v domačo oskrbo, danes pa jih še sedem ostaja v bolnišnici, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Najtežje poškodbe je utrpel moški, ki je imel po vdihavanju amonijaka prometno nesrečo, v kateri si je polomil rebra, so danes sporočili zdravniki.

Dodali so še, da trije otroci ostajajo na zdravljenju v bolnišnici zaradi vzdraženosti dihalnih poti.

Po nesreči so devet ljudi odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Pirotu, vendar danes ni podatkov o njihovem številu. Znano je samo, da so v ponedeljek odpustili tri otroke in da bodo ostale odpustili v naslednjih dneh.

Župan Pirota Vladan Vasić je danes povedal, da so meritve pokazale, da zrak ni več onesnažen z amonijakom, tako da se bodo v sredo otroci vrnili v šole, zaposleni pa na delovna mesta. Poudaril pa je, da izrednih razmer ne bodo odpravili, dokler ne bodo odstranili prevrnjenih cistern.

Zaradi uhajanja amonijaka v mestu z okoli 40.000 prebivalci sicer tudi danes veljajo izredne razmere, zaprte so šole in javne ustanove.

Vasić je ob tem pojasnil tudi, kako bo potekalo odstranjevanje prevrnjenih vagonov. Najprej bodo s kraja nesreče odpeljali vagone in lokomotivo, ki so ostali na tirnicah. Sledilo bo popravilo proge in šele nato bodo umaknili tudi prevrnjene cisterne. “Ko bo potekalo odstranjevanje poškodovanih vagonov, bomo ustavili promet na avtocesti in evakuirali okoliške prebivalce,” je načrte pojasnil župan Pirota.

Dve smrtni žrtvi

V nesreči sta domnevno umrli dve osebi, vendar vzroka še ne poznajo in ga bodo ugotovili z obdukcijo. Truplo 55-letnega turškega državljana so namreč našli pod nadvozom blizu kraja, kjer je iztiril vlak, po neuradnih podatkih policija pa gre najverjetneje za voznika tovornega vozila. 74-letnega prebivalca Pirota so našli v avtomobilu, umrl pa je kasneje v bolnišnici.

Srbski poslanec Aleksandar Jovanović Ćuta je za N1 Beograd dejal, da Srbija prevaža nevarne snovi po “najnevarnejši železnici v Evropi” (od Dimitrovgrada do Niša) in da je bilo le vprašanje, časa, kdaj se bo zgodila nesreča.

Vlad Srbija amoniak
N1 bralec

Poskušajo ustaviti uhajanje plina

Minister za promet Goran Vesić je danes pojasnil, da skušajo ustaviti uhajanje plina, če pa to ne bo mogoče, bodo počakali, da se cisterna v celoti izprazni. Vzrok nesreče še preiskujejo, vendar je minister mnenja, da je kriva slaba infrastruktura, saj so na istem kraju že večkrat iztirili vlaki.

Vlak, ki je iztiril v nedeljo, sicer po tej progi vsakodnevno iz Bolgarije prevaža surovine v Srbijo, so sporočili iz javnega podjetja Srbija Kargo. Dodali so, da je bilo v kompoziciji 20 cistern, po dosedanjih ocenah pa je iz poškodovane cisterne izteklo približno 20 ton amonijaka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje