Uhajanje amoniaka v Srbiji: ena oseba izgubila življenje

Svet 26. Dec 202208:12 > 21:59 0 komentarjev
N1

V bližini mesta Pirot na jugovzhodu Srbije je iztirila vlakovna kompozicija, ki je prevažala amoniak. Prišlo je do uhajanja plina in velike koncentracije v ozračju, ena oseba je v bolnišnici zaradi zastrupitve umrla, več kot 50 jih je poiskalo bolnišnično oskrbo, med njimi tudi otroci.

Iz podjetja Srbija Kargo so sporočili, da se je nesreča zgodila ob 16.36 na delu magistralne proge med mestom Pirot in vasjo Staničenje, izven naselja. “Žrtev in poškodovanih ni bilo. Gre za tovorno kompozicijo, ki na tem odseku dnevno vozi surovine iz Bolgarije v Prahovo in Šabac. V tovorni kompoziciji je bilo dvajset vagonov cistern, ki so v lasti podjetja Elixir,” so še sporočili iz Srbija Kargo

Iz podjetja Elixir pa so naknadno sporočili, da ocenjujejo, da je izteklo okoli 20 ton amoniaka. “Čeprav Elixir Group kot lastnik tovora ni odgovoren za nesrečo, saj se je zgodila v javnem prometu, smo pripravljeni sodelovati pri sanaciji vseh posledic, ki jih zaradi nesreče utrpi lokalno prebivalstvo in okolje. Naša prednostna naloga je trenutno varovanje zdravja državljanov, dolgoročno pa sistematično delo na preprečevanju podobnih dogodkov,” so sporočili iz družbe.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da lahko traja še nekaj dni, da se izlita količina razprši, strupeni oblak pa se lahko – odvisno od vremena – tudi premika. Župan Pirota Vladan Vasić je nato povedal, da naj bi plin uhajal iz dveh od 20 vagonov, onesnažena naj bi bila tudi reka Niševa.

Več kot 50 hospitaliziranih, tudi otroci

Ekipe na terenu naj bi zdaj sanirale uhajanje plina. Pristojni so sicer po nesreči sporočili, da so izmerili prisotnost amoniaka v zraku na petih različnih lokacijah v mestu ter vrednosti nikjer niso presegle dovoljenih, lokalni prebivalci pa so medtem poročali o “specifičnem vonju” v zraku.

Po poročanju N1 Beograd je bilo 51 ljudi hospitaliziranih s simptomi zastrupitve z amoniakom, od tega imata dva po informacijah Oddelka za izredne razmere srbskega ministrstva za notranje zadeve hujše simptome. Večina poroča o draženju dihalnih poti, očesne sluznice, kože.

V poznopopoldanskih urah so oblasti sporočile, da je ena izmed hospitaliziranih oseb v bolnišnici umrla. Kot še poroča N1, so večino oseb oskrbeli v splošni bolnišnici v Pirotu, nekaj pa tudi v kliničnem centru v Nišu.

“Kot da si v tunelu brez svetlobe”

Oblasti so ljudem, ki živijo v radiju štirih kilometrov od kraja nesreče, naročile, naj ne zapuščajo domov, včeraj zvečer so evakuirali tudi vse delavce tovarne Tigar tyres v Pirotu.

Avtocesta od Pirota do Bele Palanke je zaprta zaradi slabe vidljivosti. Kot je za srbski N1 povedal Nenad Paunović, lastnik lokalnega medijskega portala Pirot Plus Online, se na območju od Bele Palanke do Pirota čuti močan vonj po amonijaku, vidljivost pa je tako slaba, da naj bi nekaj avtomobilov zletelo s ceste. “Kot da si v predoru brez svetlobe,” je opisal Paunović.

Župan mesta Pirot je razglasil izredne razmere, zato so bile šole danes zaprte. Nesreče, kot je bila ta, ki se je zgodila pri Pirotu, pa naj bi se dogajale tudi drugod, je za N1 Beograd pojasnil minister za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Goran Vesić in pojasnil, da se po dotrajanih tirnicah vozijo najnevarnejše snovi. Dodal je še, da ne potrebuje poročil novonastalih komisij, da bi vedel, da je prava rešitev obnova.

“Ko bo rekonstrukcija končana, bo ta železnica omogočala vožnjo do 120 kilometrov na uro in bo popolnoma varna. Verjeli ali ne, na tem odseku sedaj lahko vozite le 30 kilometrov na uro,” je za srbski N1 še pojasnil resorni minister.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!