Srečanje Hamasa in hutijevcev, ki razpravljajo o “širjenju konfrontacij”

Svet 16. Mar 202417:11 0 komentarjev
Protest v Sani, kjer so večinoma hutijevski podporniki izkazali podrporo Palestincem v Gazi.
Na fotografiji nedavni protest v Sani, kjer so večinoma hutijevski podporniki izkazali podporo tudi Palestincem v Gazi (Foto: Khaled Abdullah/REUTERS)

Minuli teden so se v Bejrutu sestali predstavniki hutijevcev in palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Predstavnik jemenski upornikov je danes sporočil, da so razpravljali o "širjenju konfrontacij" z Izraelom, srečanje pa so v petek potrdili tudi palestinski viri.

Predstavniki hutijevcev in palestinskega islamističnega gibanja Hamas so se minuli teden sestali v Bejrutu, da bi razpravljali o “širjenju konfrontacij” z Izraelom, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik jemenskih upornikov. Srečanje so v petek potrdili tudi palestinski viri.

Po navedbah enega od palestinskih virov so se predstavniki hutijevcev in Hamasa v okviru “naslednje faze” vojne v Gazi pogovarjali o možnostih uskladitve odporniških akcij proti Izraelu, ki naj bi ga nameravali obkrožiti. Drugi vir je povedal, da so razpravljali o “dopolnilni vlogi” hutijevcev v primeru izraelske ofenzive na Rafo na skrajnem jugu Gaze, navaja AFP.

Jemenski uporniki bodo razširili svoje operacije proti ladjam

Vodja hutijevcev Abdul Malik al Huti je pred tem v četrtek že napovedal, da bodo jemenski uporniki razširili svoje operacije proti ladjam v Rdečem morju in Adenskem zalivu, ki se zaradi napadov vse bolj izogibajo temu območju in plujejo okrog južnoafriškega Rta dobrega upanja. Hutijevci svoj dejanja upravičujejo s solidarnostjo do Palestincev v Gazi.

Hutijevci, Hamas in Islamski džihad so sicer del t. i. osi odpora, ki jo podpira Iran, regionalnega zavezništva skupin proti Izraelu in ZDA. Zavezništvo vključuje tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in oborožene skupine v Iraku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!