Srečanje Lukašenka in Ši Džinpinga: “V globalni konfrontaciji ne bo zmagovalcev”

Svet 01. Mar 202313:48 > 14:54 0 komentarjev
Aleksander Lukašenko, Ši Džinping
BelTA/Pavel Orlovsky/via REUTERS

Predsednik Belorusije se je v Pekingu sestal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom. "Današnje srečanje poteka v zelo težkih časih, ki zahtevajo nove, nekonvencionalne pristope in odgovorne politične odločitve," je komentiral beloruski voditelj, ki je podprl kitajski mirovni načrt za končanje vojne v Ukrajini.

Beloruski voditelj in tesen zaveznik Rusije Aleksander Lukašenko je med obiskom na Kitajskem danes dejal, da Belorusija v celoti podpira načrt v 12 točkah za politično rešitev konflikta v Ukrajini, ki ga je Peking minuli teden predstavil ob obletnici ruske invazije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Današnje srečanje poteka v zelo težkih časih, ki zahtevajo nove, nekonvencionalne pristope in odgovorne politične odločitve,” je dejal Lukašenko ob srečanju s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in dodal, da Belorusija podpira “kitajsko pobudo za mednarodno varnost”. “Cilj bi moral biti predvsem preprečiti zdrs v globalno konfrontacijo, v kateri ne bo zmagovalcev, zato Belorusija aktivno pripravlja mirovne predloge in v celoti podpira pobudo o mednarodni varnosti, ki ste jo predložili,” je dodal.

Povedal je tudi, da želi njegova država okrepiti tehnološko sodelovanje s Kitajsko na različnih področjih.

Kitajska
BelTA/Pavel Orlovsky/Handout via REUTERS

Kitajski predsednik je medtem sporočil, da bi Kitajska in Belorusija morala podpirati druga drugo v “zaščiti svojih temeljnih interesov, nasprotovanju vmešavanja tujih sil v notranje zadeve, ter zaščiti suverenosti in politične varnosti obeh držav”, navaja tiskovna agencija Reuters.

Ši je po navedbah AFP na srečanju prav tako dejal, da bi morale vse strani “opustiti miselnost hladne vojne” in si prizadevati za vzpostavitev uravnotežene, učinkovite in trajnostne evropske varnostne arhitekture. Dodal je, da bi morale “določene države prenehati politizirati in instrumentalizirati svetovno gospodarstvo” ter dejansko poiskati rešitve, ki bodo pripomogle k prekinitvi ognja, ustavitvi vojne in mirnemu reševanju konflikta v Ukrajini.

Beloruska državna tiskovna agencija Belta je navedla, da so v ospredju Lukašenkovega tridnevnega obiska na Kitajskem krepitev odnosov, trgovina, gospodarstvo, naložbe in humanitarno sodelovanje, pa tudi na odziv na “najbolj pereče mednarodne izzive današnjega časa”.

V Pekingu pa so pred obiskom beloruskega predsednika poudarili pomen celovitega strateškega partnerstva z Minskom.

Aleksander Lukašenko
BelTA/Maxim Guchek/via REUTERS

Lukašenko se je pred srečanjem s Šijem danes sestal tudi s kitajskim premierjem Li Kečjangom, na obisku na Kitajskem pa se bo mudil do četrtka.

Kitajska, ki si prizadeva, da bi glede vojne v Ukrajini ohranila nevtralno držo, je v mirovnem načrtu minuli petek, v 12 točkah Rusijo in Ukrajino pozvala, naj čim prej začneta neposredne mirovne pogovore, in posvarila pred uporabo jedrskega orožja. Na Zahodu načrtu Pekinga medtem niso naklonjeni. Z zadržanostjo sta se nanj odzvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, zavrnil pa ga je tudi predsednik ZDA Joe Biden.

Moskva je danes sporočila, da so ruske sile preprečile obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na zasedeni polotok Krim. V zadnjih dneh so ruske oblasti Kijev obtožile tudi za več napadov z droni na jugu Rusije, svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je ukrajinske napade na rusko ozemlje danes zanikal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!