Rusija meni, da je vojaški dron skušal napasti Gazpromov obrat blizu Moskve

Svet 28. Feb 202313:41 > 20:38 5 komentarjev
dron blizu Moskve
Anton Geraščenko/Twitter

Po tem, ko so iz Rusije poročali o sestrelitvi dveh dronov, ki naj bi bila last Ukrajine, je guverner moskovske regije Andrej Vorobjov sporočil, da je 110 kilometrov jugovzhodno od Moskve in 50 kilometrov od Kremlja dron strmoglavil. Gre za območje, ki je blizu obrata ruskega energetskega velikana Gazproma. O domnevnem incidentu z dronom so poročali tudi iz metropole Sankt Peterburg, kjer so na tamkajšnjem letališču Pulkovo začasno ustavili vse lete. Če za napadi dejansko stoji Ukrajina, gre za enega najbolj ambicioznih napadov od začetka vojne v Ukrajini, poročajo tuji mediji.

Po navedbah visokega ruskega uradnika je vojaško brezpilotno letalo poskušalo napasti objekt v bližini Moskve, fotografije razbitin pa kažejo, da je bil dron izdelan v Ukrajini. To po poročanju Guardiana kaže na redek poskus napada več sto kilometrov za rusko mejo. Ob tem o napadih z droni poročajo iz vsaj štirih ruskih regij.

Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov je sporočil, da je omenjeni dron strmoglavil v okrožju Kolomna, približno 110 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Žrtev in škode pri tem ni bilo, dogodek pa preiskujejo ruska varnostna služba in drugi pristojni organi.

Guverner je dodal, da je dron verjetno verjetno ciljal civilno infrastrukturo. Blizu vasi Gubastovo, ki je v tem okrožju, ima svoj obrat namreč ruski energetski velikan Gazprom. Iz podjetja so sporočili, da delovanje tega obrata ni bilo prekinjeno. Postaja za plin je od Kremlja oddaljena 50 kilometrov.

Ruski mediji so objavili fotografije poškodovanega drona na zasneženem polju pred brezovim gozdom. Kot poroča BBC, je območje okoli Gazpromovega objekta dejansko močno poraščeno z gozdom. Dron na fotografiji se ujema z letalnikom UJ-22 Airborne ukrajinskega proizvajalca Ukrjet. Ta letalnik lahko preleti 800 kilometrov, kar pomeni, da je mogoče, da je Kolomno dosegel iz Ukrajine. Fotografija je nastala pred kratkim, še piše BBC.

Ukrajina odgovornosti za napade v Rusiji ni prevzela.

Svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve Anton Geraščenko je na Twitterju objavil fotografijo brezpilotnega letala. “Od ruske meje z Ukrajino je oddaljen več kot 500 kilometrov. Kmalu bo moralo biti Putina zelo priti v javnost, saj lahko droni letijo na velike razdalje,” je zapisal ob fotografiji.

Če je napad, skupaj z drugimi torkovimi napadi, izvedla Ukrajina, bi bil to eden najbolj ambicioznih napadov, od kar je pred več kot letom dni Rusija napadla Ukrajino. Decembra so iz Rusije poročali o več napadih dronov na letališča, ki jih uporabljajo ruski bombniki. Vendar ni bilo jasno, ali so bili napadi izvedeni z ruskega ozemlja ali s tujine, še piše Guardian.

Rusija sporočila, da je ponoči sestrelila dva drona

Oblasti v Moskvi so sicer danes sporočile, da so njihove sile ponoči sestrelile tudi dve ukrajinski brezpilotni letali, ki sta ciljali na civilno infrastrukturo na jugu Rusije. To je zadnji v nizu incidentov z droni v Rusiji, za katere je Moskva okrivila Kijev. Ukrajina odgovornosti ni prevzela.

“Režim v Kijevu je poskušal uporabiti brezpilotni letali za napad na civilno infrastrukturo v regiji Krasnodar in republiki Adigeja,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so drona nevtralizirale ruske enote za elektronsko bojevanje, ne da bi ta povzročila kakršno koli škodo.

Lokalne oblasti v mestu Tuapse v regiji Krasnodar so medtem sporočile, da je v rafineriji nafte v tamkajšnjem pristanišču ponoči izbruhnil velik požar. Ogenj je zajel 200 kvadratnih metrov površine, preden so ga pogasili, je zapisala uprava Tuapse na družbenem omrežju Vkontakte. Na videoposnetkih je bilo na nebu videti stebre dima, prebivalci pa so poročali o eksplozijah, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavniki oblasti vzroka za požar niso navedli. Na več kanalih na Telegramu pa so se pojavila nepotrjena poročila o domnevnih napadih z droni na rafinerijo, ki leži na obali Črnega morja, razmeroma blizu Ukrajine in polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ruska državna tiskovna agencija Ria Novosti je ob sklicevanju na službe za nujno pomoč poročala, da so v bližini rafinerije opazili dron.

Zaradi drona nad Sankt Peterburgom ustavili lete

O domnevnem incidentu z dronom so poročali tudi iz ruske metropole Sankt Peterburg. Na tamkajšnjem letališču Pulkovo so danes začasno ustavili vse lete, potem ko so nad mestom po poročanju ruskih medijev opazili neidentificiran predmet, podoben dronu. Oblasti v Sankt Peterburgu razloga za ustavitev letov na svojem uradnem kanalu na Telegramu niso navedle. Po neuradnih informacijah ruskih medijev so napotili bojna letala, da preverijo situacijo, vendar niso ničesar ugotovila, je na svoji spletni strani poročala tiskovna agencija Reuters.

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje v zvezi z dogodkom sporočilo, da so izvedli vaje zračne obrambe, ki so vključevale lovce prestreznike, poroča Reuters.

O incidentih z droni so poročali tudi iz drugih ruskih regij. Oblasti v Brjansku ob meji z Ukrajino so že zjutraj poročale, da je bil tam sestreljen ukrajinski dron. Guverner Brjanska Aleksander Bogomaz je na Telegramu sporočil, da pri tem ni bilo žrtev niti gmotne škode. Ostanke treh brezpilotnih letal so ponoči odkrili tudi na ulicah stanovanjskih območij Belgoroda, glavnega mesta istoimenske regije, ki prav tako meji na Ukrajino, je povedal tamkajšnji guverner Vjačeslav Gladkov, poroča AFP.

Hekerji so grožnje z raketnim napadom predvajali na več televizijskih in radijskih postajah v regijah Moskve in Sankt Peterburga ter na območjih bližje meji z Ukrajino, v Voronežu in Belgorodu. “Pozor: velja zračni alarm,” se je glasil glas. “Takoj se odpravite v zaklonišča. Pozor, pozor, nevarnost raketnega napada.” Podoben incident se je zgodil konec prejšnjega tedna, še piše Guardian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje