Srečanje ZDA in talibanov: kakšna so pričakovanja obeh strani?

Svet 01. Avg 202311:45 2 komentarja
Mula Abdul Gani Baradar
Alexander Zemlianichenko/REUTERS

V nedeljo in ponedeljek so se v Dohi v Katarju sestali predstavniki ZDA in afganistanska talibanska vlada. Američani so znova opozorili na vse slabši položaj žensk v Afganistanu, talibani pa so si po drugi strani prizadevali za ukinitev sankcij in odmrznitev afganistanskih sredstev v tujini.

Talibani, ki so se na oblast vrnili po kaotičnem umiku ameriške vojske leta 2021, se spopadajo s humanitarno in gospodarsko krizo ter mednarodno izolacijo države.

Njihovo vladavino je pričakovano zaznamovalo kratenje pravic žensk in deklic ter etničnih manjšin. Mir v osiromašeni državi še dodatno načenja prisotnost skrajne islamistične skupine Islamska država.

Diplomatska misija ZN v Afganistanu (Unama) je od sredine avgusta 2021 do konca maja letos zabeležila skupno 1095 smrtnih žrtev in 2679 ranjenih. Med glavnimi vzroki poškodb poročilo omenja improvizirane eksplozivne naprave na naseljenih območjih, med drugim v verskih objektih, šolah in tržnicah.

Američani še vedno zaskrbljeni nad človekovimi pravicami

Kot je sporočil State Department, so njihovi delegati talibane pozvali, naj spremenijo politike, ki slabšajo položaj človekovih pravic. Izrazili so tudi globoko zaskrbljenost zaradi pridržanj, zatiranja svobode medijev in omejevanja pravice do izražanja vere.

S predstavniki afganistanske centralne banke in finančnega ministrstva so govorili o položaju afganistanskega gospodarstva.

Američani so kot pozitivno izpostavili dejstvo, da talibani svojega ozemlja ne dajejo na razpolago komu, ki bi ogrožal ZDA in zaveznike. Dejstvo, da so talibani pred več ko 20 leti dali zatočišče skrajni skupini Al Kaida, so v Washingtonu namreč podali kot razlog za vojaško posredovanje leta 2001.

Washington pozdravlja še zmanjšanje števila terorističnih napadov na civiliste v Afganistanu, kot tudi zmanjšanje proizvodnje in izvoza heroina. Od afganistanskih sogovorcev pa so zahtevali takojšnjo izpustitev vseh ameriških državljanov.

Talibani si želijo neodvisno gospodarstvo

Talibane so po drugi strani zanimali ukinitev sankcij, prepovedi potovanj in drugih omejitev za talibanske uradnike. Zahtevali so tudi odmrznitev sredstev, ki jih je prejšnja vlada hranila v ZDA. “Za zaupanje je nujno, da se ukinejo črne liste in odmrznejo bančne rezerve, da lahko Afganistan vzpostavi gospodarstvo, ki ne bo odvisno od tuje pomoči,” je sporočil tiskovni predstavnik afganistanskega ministrstva za finance.

Ameriška vlada je po umiku iz države, kjer je bila vojaško prisotna dve desetletji, zamrznila sredstva afganistanske centralne banke v višini sedem milijard dolarjev. Polovica teh sredstev je trenutno v posebnem skladu za Afganistan v Švici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje