“Srečna” napaka etiopske banke: bankomati nekaj ur neomejeno izdajali denar

Svet 19. Mar 202420:33 0 komentarjev
Bankomat Etiopija
Foto: PROFIMEDIA

Etiopski največji komercialni banki se je v soboto pripetila napaka v sistemu, zaradi katere so lahko ljudje z bankomatov dvignili več denarja, kot so ga imeli na računu. Banka naj bi tako v nekaj urah ostala brez 37 milijonov evrov.

Zaradi napake v sistemu etiopske največje komercialne banke so lahko stranke na bankomatih v soboto dvignile več denarja, kot so ga imele na računu, prav tako so lahko denar preko aplikacije neomejeno prenašale med bančnimi računi, poroča BBC.

Commercial Bank of Ethiopia (CBE), sicer banka v državni lasti, je po poročanju lokalnih medijev tako v nekaj urah ostala brez okoli 37 milijonov evrov. Tega zneska predsednik banke Abe Sano sicer ni želel potrditi, je pa za BBC zatrdil, da gre za zanemarljiv znesek v primerjavi s celotnim premoženjem banke.

Največ denarja je po navedbah BBC šlo v roke študentom, ki so novico o “srečnih” bankomatih preko spletnih platform hitro razširili po študentskih kampusih. Pred tamkajšnjimi bankomati so se tako vile dolge vrste študentov, ki so denar dvigovali, vse dokler jih ni ustavila lokalna policija.

Vsaj tri univerze so svoje študente pozvale, naj vrnejo denar, ki jim ne pripada. Denar lahko policiji predajo brez pravnih posledic. Kako uspešna je bila doslej CBE pri izsleditvi denarja, ni jasno.

Po navedbah banke se je napaka zgodila med vzdrževanjem in inšpekcijo. CBE je bila ustanovljena pred 82 leti in ima danes okoli 38 milijonov strank, še piše BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!