Šrilanka v hudih težavah: “Naše gospodarstvo se je popolnoma sesulo”

Svet 24. Jun 202207:27 1 komentar
Šrilanka
PROFIMEDIA

Gospodarstvo Šrilanke se je po mesecih pomanjkanja hrane, goriva in elektrike sesulo, je sporočil predsednik šrilanške vlade. Situacija je resna, država pomoč išče pri mednarodnih posojilodajalcih, piše Associated Press.

Predsednik vlade Ranil Wickremesinghe je parlamentu sporočil, da je situacija v južnoazijski državi “hujša od zgolj pomanjkanja goriva, elektrike in hrane: naše gospodarstvo se je popolnoma sesulo,” piše Associated Press (AP). Na Šrilanki so za dva tedna ustavili javno življenje, da bi privarčevali hitro pojemajoče zaloge goriva.

Izjava Wickremesingheja ni sprožila nobenih tehtnejših premikov, kljub temu da gre za najhujšo krizo v nedavni zgodovini države. Namen premierja je bil, kot poroča AP, kritikom in opoziciji poudariti, da je prevzel težko nalogo, ki je ne gre na hitro rešiti. Gospodarstvo se šibi pod težo dolgov, izgubljenih turističnih prihodkov in ostalih posledic pandemije, obenem pa se višajo stroški blaga in storitev.

Dve glavni opozicijski stranki Šrilanke ta teden bojkotirata delo parlamenta, da bi protestirali proti Wickremesingheju, ki je premier, pa tudi finančni minister, postal šele pred dobrim mesecem. Po mnenju opozicije premier ni izpolnil svojih obljub o tem, da bo izboljšal stanje šrilanškega gospodarstva.

Ker so dolgovi, ki jih ima državna naftna korporacija, tako veliki, Šrilanka po besedah predsednika vlade ne more uvoziti nafte – niti, če bi jo plačali z gotovino.

gorivo, šrilanka
REUTERS

Wickremesinghe je položaj prevzel po tem, ko so zaradi gospodarske krize po državi več dni zapored potekali nasilni protesti in s položaja odnesli njegovega predhodnika. Sedanji premier je bivšo vlado obtožil, da ni pravočasno ukrepala, ko so se mednarodne devizne rezerve v državi drastično zmanjševale.

Devizna kriza je zaustavila velik del uvoza v državo in ustvarila pomanjkanje hrane, goriva, elektrike in drugih osnovnih dobrin, kot so zdravila. Za zadovoljevanje osnovnih potreb so Šrilančani prisiljeni stati v dolgih vrstah. “Če bi se na začetku storilo nekaj, da bi vsaj upočasnili zlom gospodarstva, se danes ne bi soočali s tako težko situacijo. Toda to priložnost smo zamudili. Sedaj izkušamo možnost, da pristanemo čisto na tleh,” je predsednik vlade povedal za AP.

Šrilanka
Profimedia

Do sedaj se je Šrilanka nekako prebijala skozi, večinoma ob podpori 4 milijard dolarjev (3,78 milijarde evrov), ki jih ji je posodila Indija. Toda kot je za AP povedal Wickremesinghe, Indija Šrilanke ne bo mogla dolgo držati nad gladino. Da bo Šrilanki pomagala s 300-600 milijoni dolarjev (283-566 milijoni evrov), se je zavezala tudi Svetovna banka; znesek bo namenjen nakupu zdravil in drugih osnovnih potrebščin.

Šrilanka je že oznanila, da bo suspendirala plačilo sedem milijard dolarjev (6,6 milijarde evrov) dolgov, ki bi jih morala povrniti do letošnjega leta. To je izpogajala z Mednarodnim denarnim skladom; namesto odplačila bo morala do leta 2026 povprečno plačati pet milijard dolarjev (4,7 milijarde evrov) na letni ravni.

Wickremesinghe je dejal, da je pomoč Mednarodnega denarnega sklada edina možnost, ki državi še preostane. Uradniki bodo na obisku v državi razglabljali o morebitnih rešitvah, dogovori pa naj bi bili sprejeti do konca julija. “Zaključili smo prve pogovore in izmenjali ideje na področju različnih sektorjev, kot so javne finance, vzdržnost dolgov, stabilnost bančnega sektorja in socialna varnost,” je za AP povedal premier.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje