Stanje na ukrajinskih bojiščih: Rusija v regijo Harkov pošilja okrepitve

Svet 09. Sep 202217:18 5 komentarjev
Proruski borci v Ukrajini
Alexander Ermochenko/REUTERS

Rusija je sporočila, da v regijo Harkov na severovzhodu Ukrajine pošilja dodatne vojaške enote. Odločitev Kremlja prihaja po trditvah Kijeva, da je ukrajinskim silam na jugu in vzhodu države v zadnjem tednu uspelo zasesti več kot tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja. V zvezi Nato in ZDA ocenjujejo, da so novice z ukrajinskih bojišč vzpodbudne.

Iz ukrajinske vojske so že v četrtek sporočili, da so njihove sile na območju Harkova zavzele več kot 20 krajev, ki so jih doslej zasedale ruske sile ter v samo treh dneh napredovale za kar 50 kilometrov za sovražnikovo linijo. Prav tako naj bi ukrajinske enote pomembno napredovale v južni regiji Herson, kjer naj bi prav tako ponovno zasedle številna naselja, kot tudi v Donbasu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nato v četrtek zvečer v rednem večernem nagovoru dejal, da jim je uspelo v okviru protiofenzive, ki so jo začeli 1. septembra, na jugu in vzhodu države “osvoboditi” več deset naselij oziroma več kot tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja, poroča britanski BBC.

V Ukrajini je bilo sicer že pred nekaj dnevi slišati, da so ukrajinske sile na območju Harkova dosegle pomemben preboj, vendar tega pred tem uradno ni potrdil nihče. Če navedbe Kijeva držijo, bi bilo napredovanje ukrajinske vojske v Harkovu po pisanju BBC najhitrejši premik frontne linije vse od marčevskega hitrega umika ruskih sil s položajev okoli Kijeva.

Rusija trditve Kijeva glede velikih uspehov v Harkovu sicer zavrača, a je danes kljub temu napovedala napotitev okrepitev v to regijo. Ruski državni mediji so prikazovali posnetke kolon tankov, podpornih vozil in artilerije, označenih s črko Z, simbolom ruske agresije na Ukrajino, kako se pomikajo v smeri Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S strani Moskve nastavljeni uradnik v regiji Harkov Vitalij Gančev je ob tem na televiziji zatrdil, da za kraj Balaklija, ki naj bi ga Ukrajina po lastnih navedbah že zasedla, potekajo “srditi boji”. Kot je priznal, ruske sile Balaklije trenutno resda ne nadzorujejo, a se ne predajajo in skušajo od tam pregnati ukrajinske vojake.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je v četrtek nenapovedano obiskal Kijev, danes pa se je mudil na sedežu Nata v Bruslju, je medtem po poročanju AFP ocenil, da Rusija v Ukrajini očitno plačuje “ogromno ceno”. Kako velike izgube je utrpela, po njegovem dokazuje tudi odločitev Kremlja o namestitvi okrepitev v Harkovu.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin, ki se mudi na obisku v Pragi, je poročila o ukrajinskih uspehih v Hersonu in Harkovu označil kot “zelo, zelo vzpodbudna”.

Prvi mož Nata Jens Stoltenberg je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na skupni novinarski konferenci z Blinknom ocenil, da je vojna v Ukrajini prešla v “kritično fazo”. Po zaslugi pomoči zavezniških držav je ukrajinska vojska zdaj v položaju, ko lahko ustavi rusko ofenzivo v Donbasu in tam ponovno zavzame ozemlje. Ključno je, da se podpora Zahoda spričo energetske draginje in naraščajočih življenjskih stroškov ne ustavi, je poudaril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje