Staro celino zajela neznosna vročina: bo padel nov temperaturni rekord?

Svet 12. Jul 202312:23 1 komentar
PROFIMEDIA

Večji del stare celine je v primežu neznosne vročine, ta pa bo nad delom Evrope vztrajala vsaj dva tedna. Živo srebro se je precej povzpelo tudi v Grčiji, Nemčiji in na Poljskem. V Italiji pa lahko po nekaterih napovedih pade celo evropski temperaturni rekord iz avgusta 2021.

Večji del Evrope, tudi Slovenijo, je zajel vročinski val, ki lahko ponekod vztraja vsaj še dva tedna. Z visokimi temperaturami se v teh dneh soočajo v Italiji, kjer bi lahko padel nov evropski rekord.

Zaradi anticiklona, območja visokega zračnega pritiska, bodo temperature v večjem delu Italije v teh dneh presegle 40 stopinj Celzija, pri čemer se lahko živo srebro na Siciliji in Sardiniji povzpne tudi do 48 stopinj Celzija, piše Guardian.

Najvišjo temperaturo v zgodovini merjenja so v Evropi zabeležili 11. avgusta 2021, ko so v mestu Floridia na Siciliji namerili vrtoglavih 48,8 stopinje Celzija.

“Vemo, da bodo temperature nad 40 ali 45 stopinj Celzija,”je za Guardian dejal meteorolog Luca Mercalli. “Lahko pade tudi rekord. V vsakem primeru bodo temperature zelo visoke,” je povedal.

Huda vročina naj bi v osrednjem in južnem delu Italije trajala približno dva tedna, na severu pa naj bi se nekoliko umirila.

Samo v Rimu so morali reševalci zaradi kolapsov, omedlevice, akutne dehidracije, težav s srcem in dihanjem pomagati več deset ljudem, predvsem starejšim. Ministrstvo za zdravje je za večja mesta razglasilo izredne razmere zaradi vročine, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

PROFIMEDIA

Nov vročinski val je zajel tudi večji del Grčije, kjer konec tedna pričakujejo temperature nad 40 stopinjami Celzija. V prestolnici Atene bi te lahko dosegle tudi do 45 stopinj. Oblasti so prebivalce in turiste pozvale k previdnosti in jim priporočile, naj se izogibajo težjim telesnim naporom. Vremenoslovci še ne vedo, kako dolgo bo vročinski val v Grčiji trajal. Po prvih napovedih naj bi vztrajal najmanj deset dni, piše STA.

Peklenska vročina je tudi v Španiji, kjer so v Andaluziji izmerili kar 46 stopinj, tudi na vzhodu Iberskega polotoka termometri kažejo čez 40 stopinj, poroča Euronews. Za številne regije so oblasti izdale opozorila pred vročino.

Vroče je tudi na Poljskem in v Nemčiji, kjer so se v Severnem Porenju temperature povzpele do 38 stopinj, a tamkajšnji vremenoslovci pričakujejo, da se bo živo srebro kmalu spustilo. Na Poljskem, kjer se temperature gibljejo okoli 32 stopinj, pa oblasti prebivalce opozarjajo na škodljivo vročino. Številni Poljaki so sicer osvežitev poiskali v jezerih in rekah, kjer naj bi po poročanju Euronewsa minuli konec tedna utonilo šest ljudi.

Kot smo že pisali, je bil prejšnji teden najtoplejši v zgodovini meritev. Po začasnih ugotovitvah Svetovne meteorološke organizacije WMO je za planetom najtoplejši teden v zgodovini meritev, rekordne izmerjene vrednosti pa so pripisali podnebnim spremembam in zgodnji fazi el niña. Zaradi tega naj bi po svetu v bližnji prihodnosti pustošile suše, požari, poplave in monsuni. El niño se zgodi vsakih nekaj let zaradi segrevanja zgornjih plasti vode v srednjem in vzhodnem delu Tihega oceana.

PROFIMEDIA

Zaradi rekordne vročine je samo v Evropi minulo poletje umrlo 61.672 ljudi, pa kaže danes predstavljena študija dveh zdravstvenih inštitutov iz Pariza in Barcelone. Z analizo podatkov o smrtnosti v 35 državah so raziskovalci prišli do sklepa o visokem številu smrti med 30. majem in 4. septembrom lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje