Vročina: lani v Evropi 61 tisoč smrti, v Grčiji zapirajo arheološka najdišča

Svet 10. Jul 202318:49 > 20:29 0 komentarjev
vročina
Profimedia

Svetovna meteorološka organizacija je potrdila, da je bil prejšnji teden najtoplejši v zgodovini meritev. V pričakovanju vročega poletja na severni polobli raziskovalci opozarjajo, da je zaradi visokih temperatur minulo poletje v Evropi umrlo več kot 61.000 ljudi. Grško kulturno ministrstvo je napovedalo začasno zaprtje nekaterih arheoloških najdišč na prostem v času najvišjih temperatur. Tudi v ZDA se bo ta teden nadaljeval zgodovinski vročinski val. Morje okrog obale Floride ima okrog 32 stopinj Celzija.

Prejšnji teden je bil najtoplejši v zgodovini meritev, je danes sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Po začasnih ugotovitvah WMO je za planetom najtoplejši teden v zgodovini meritev, rekordne izmerjene vrednosti pa so pripisali podnebnim spremembam in zgodnji fazi el niña.

Tako visoke temperature imajo lahko uničujoče posledice za ekosisteme in okolje, so opozorili pri WMO, in v luči el niña najavili nove rekorde.

WMO je minuli teden potrdila, da se vrača ta vremenski pojav, zaradi katerega naj bi po svetu v bližnji prihodnosti pustošile suše, požari, poplave in monsuni. El niño se zgodi vsakih nekaj let zaradi segrevanja zgornjih plasti vode v srednjem in vzhodnem delu Tihega oceana.

Ugotovitve WMO so za AFP potrdili tudi pri Agenciji EU za satelitsko opazovanje Copernicus, ki razpolaga z meritvami od leta 1940 dalje.

Smrti zaradi vročine

Zaradi rekordne vročine je samo v Evropi minulo poletje umrlo 61.672 ljudi, pa kaže danes predstavljena študija dveh zdravstvenih inštitutov iz Pariza in Barcelone. Z analizo podatkov o smrtnosti v 35 državah so raziskovalci prišli do sklepa o visokem številu smrti med 30. majem in 4. septembrom lani, svoje ugotovitve so objavili v strokovni reviji Nature Medicine.

Slovenijo je zajel nov vročinski val. Živo srebro se bo v naših krajih v teh dneh gibalo med 30 in 35 stopinjami.

Na škodljivo vročino ob visokih temperaturah opozarja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Najbolj ogroženi so otroci, nosečnice, starejši in nekateri bolniki. Težave preprečimo tako, da se izogibamo vročini, hladimo prostore in sebe, se umaknemo v senco ali v klimatizirane trgovske centre in muzeje. “Obiščite starejše, preverite njihovo zdravstveno stanje, ponudite jim pijačo, najbolje po kozarčkih,” so še svetovali na nacionalnem inštitutu.

V Španiji in Grčiji čez 40 stopinj

Španijo je danes zajel drugi vročinski val v dveh tednih. Tudi tokrat bodo temperature krepko presegle 40 stopinj Celzija, s podobno vročino pa se bo spopadla tudi Grčija. Izjemno visoke temperature bodo po napovedih vremenoslovcev v Grčiji in Španiji vztrajale do srede, ob vrhuncu pa bodo dosegle 43 oz. 44 stopinj Celzija, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Grčija, akropola
Profimedia

Grško kulturno ministrstvo je spričo vremenskih razmer napovedalo začasno zaprtje nekaterih arheoloških najdišč na prostem v času najvišjih temperatur. Na atenski Akropoli je ministrstvo napovedalo postavitev šotorov, ki bodo obiskovalce ščitili pred soncem, medtem pa jim bo Rdeči križ delil zastonj vodo. Ministrica Lina Mendoni je prejšnji teden dejala, da preučujejo načine, kako bi zmanjšali gneče na Akropoli, ki je najbolj priljubljena turistična atrakcija v državi.

Zaradi vsakodnevnega nenadnega prihoda velikega števila ljudi s križarkami so mnogi med obiskom antičnega spomenika prisiljeni čakati v vrstah. Po podatkih grškega statističnega urada je Akropolo lansko leto obiskalo tri milijone ljudi.

Morje na Floridi ima 32 stopinj

Tudi v ZDA je zelo vroče. Na jugozahodu ZDA se bo ta teden nadaljeval zgodovinski vročinski val, ki se širi tudi na druge dele države – od Arizone oziroma Nevade na zahodu do Floride na vzhodu. V Phoenixu v Arizoni se že od 30. junija soočajo z dnevnimi temperaturami nad 43 stopinj Celzija in meteorologi pričakujejo, da bo padel nov rekord.

V Phoenixu se je temperatura nad 43 stopinj 18 dni zapored nazadnje povzpela leta 1974, v tekočem tednu pa v Phoenixu pričakujejo tudi kakšen dan s temperaturami do 49 stopinj.

Suho vročino povzroča veliko območje visokega zračnega pritiska nad jugozahodom ZDA, ki ne spusti zraven oblakov in dežja. Vročina pritiska na električna omrežja zaradi velike uporabe klimatskih naprav, ljudje pa se soočajo z vročinskimi udari.

Teksaški El Paso je v nedeljo podrl rekord z 38 stopinjami Celzija 24 dni zapored. Prejšnji rekord je bil 23 dni zapored leta 1994. Podobno vroče je in bo ta teden tudi v Novi Mehiki, Kaliforniji, Nevadi in drugih državah jugozahoda ZDA.

Vročinski indeks, kar je kombinacija visoke temperature in vlage, zaradi katere človeško telo občuti še večjo vročino, kot je dejanska, je močno narasel tudi na Floridi. Na jugu države je ta indeks že več dni zapored presegel 43 stopinj, k čemur prispeva izjemno visoka temperatura morja okrog obale Floride, ki se giblje okrog 32 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!