Stavka kabinskega osebja v Španiji: Ryanair odpoveduje lete

Svet 22. Avg 202214:06 > 14:31 0 komentarjev
Ryanair
PROFIMEDIA

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je zaradi stavke kabinskega osebja v Španiji za danes odpovedal šest letov iz države, je sporočil sindikat USO. Zaposleni so novo štiridnevno stavko začeli danes, od uprave pa terjajo višje plače in boljše delovne razmere.

Štiri lete je Ryanair odpovedal v oz. iz Barcelone, druga dva pa se nanašata na prihode in odhode iz Palme de Mallorce, so zapisali pri sindikatu Sindical Obrera (USO), enem od dveh organizatorjev stavke. Še 28 letov so prestavili, so dodali. Kabinsko osebje Ryanaira v Španiji je serijo stavk izvedlo že junija in julija. USO in sindikat SITCPLA sta k tretjemu valu 24-urnih stavk pozvala med 8. avgustom in 7. januarjem, ob čemer vodstvu družbe očitajo, da ne želijo pristopiti k dialogu.

Stavkali bodo vsak teden od ponedeljka do četrtka, stavke pa bodo trajale 24 ur. Po navedbah sindikatov je Ryanair edini letalski prevoznik v Španiji, ki še nima kolektivne pogodbe. V Ryanairu sicer ocenjujejo, da stavkovne aktivnosti ne bodo bistveno vplivale na njihove aktivnosti v Španiji, kjer prevoznik vozi na več kot 650 povezavah.

Stavkajo tudi piloti nizkocenovnega prevoznika Easyjet

S stavkami v Španiji se sooča tudi Ryanairjev tekmec Easyjet. Piloti omenjenega nizkocenovnika od 12. avgusta uprizarjajo tridnevne tedenske stavke. Zahtevajo povrnitev pogojev dela, kot so veljali pred pandemijo covida-19. Naslednjo stavko bodo izvedli v soboto.

Easyjet
PROFIMEDIA

Easyjetovi piloti so se za stavko odločili dva tedna po tem, ko je stavkalo kabinsko osebje. To je medtem že doseglo dogovor z vodstvom.

Na stavko se pripravlja tudi kabinsko osebje prevoznika Iberia Express, nizkocenovne veje španskega nacionalnega prevoznika Iberia. Ti naj bi desetdnevno stavko začeli 28. avgusta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!