Stavka novinarjev italijanske RAI: Ne bomo postali trobilo vlade

Svet 06. Maj 202411:13 1 komentar
italijanska radiotelevizija rai
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi poskusov politizacije italijanske javne radiotelevizije RAI in nadzora predsedujoče vlade so novinarji, tako kot so tudi napovedovali, začeli stavko.

Novinarji italijanske javne radiotelevizije RAI so danes začeli 24-urno stavko zaradi poskusov politizacije in nadzora vlade premierke Giorgie Meloni, je sporočil sindikat novinarjev Usigrai in obsodil poskuse politikov, da bi medijsko hišo spremenili v trobilo vlade, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah sindikata so med razlogi za stavko tudi zahteve po izboljšanju delovnih pogojev. V sindikatu namreč že dlje časa opozarjajo, da primanjkuje osebja, in vodstvu RAI očitajo, da ne nadomešča ljudi, ki so se upokojili.

“Novinarji se bodo še naprej borili, da bi državljanom zagotovili uravnotežene in zanesljive informacije,” je še sporočil sindikat in dodal, da bi si novinarji raje znižali plače, kot da bi izgubili svojo svobodo.

Od jutra televizijski program Rai News 24 predvaja napis Posneto pred stavko.

Vodstvo radiotelevizije je sporočilo, da je stavka ideološko in politično motivirana ter da razlogi zanjo nimajo “nobene zveze s pravicami delavcev”. Stavko je medtem podprla levosredinska opozicijska Demokratska stranka (PD), ki je tudi obsodila poskuse vodstva RAI, da bi diskreditiralo sindikat.

Stavkajočim je podporo izrazil tudi italijanski sindikat novinarjev (FNSI). Na italijanski radioteleviziji poleg glavnega sindikata Usigrai, ki predstavlja 2.000 novinarjev, sicer deluje še manjši novinarski sindikat. Ta je današnjo stavko – podobno kot vodstvo medijske hiše – označil za politično in podal oceno, da medij znova deluje pluralno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stavko so napovedali, ko je albanski premier Edi Rama, ki je blizu italijanski premierki, poklical glavnega urednika RAI Paola Corsinija, da bi se pritožil zaradi poročanja o spornem dogovoru o migracijah, ki sta ga sklenili Italija in Albanija. Rama je poročilo, ki je omenjalo skokovit porast stroškov gradnje migrantskih centrov, označil za pristransko.

Konec aprila je tudi izbruhnila afera zaradi obtožb, da je RAI cenzuriral govor pisatelja Antonia Scuratija, ki je kritičen do Meloni in njenega odnosa do fašizma. Tako vodstvo RAI kot Meloni sta cenzuro zanikala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje