Stavka novinarjev italijanske RAI zaradi “poskusov politizacije pod desno vlado”

Svet 25. Apr 202415:47 1 komentar
Giorgia Meloni
Giorgia Meloni (Foto: PROFIMEDIA)

Novinarji italijanske javne radiotelevizije RAI so danes napovedali enodnevno stavko, ki jo nameravajo izvesti v začetku prihodnjega meseca. Kot razlog za sklic stavke so navedli zaskrbljenost zaradi poskusov politizacije pod desno vlado premierke Giorgie Meloni. RAI te dni pretresa afera zaradi odpovedi sodelovanja do vlade kritičnega pisatelja.

Do napovedi o stavki je prišlo po tistem, ko je albanski premier Edi Rama, ki je blizu italijanski premierki, poklical glavnega urednika RAI Paola Corsinija, da bi se pritožil zaradi poročanja o spornem dogovoru o migracijah, ki sta ga sklenili Italija in Albanija.

Rama je za časnik La Stampa povedal, da je bilo poročilo, ki je omenjalo skokovit porast stroškov gradnje migrantskih centrov na albanskem ozemlju, “pristransko” in je vsebovalo “laži”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sindikat novinarjev Usigrai je sklical 24-urno stavko, ki bo potekala od 6. do 7. maja, pri čemer je pojasnil, da pogovori z vodstvom niso rešili njihovih skrbi. Navedel je številne težave, vključno s pomanjkanjem ljudi in pogodbenimi zadevami, a kot najbolj perečega je izpostavil “zadušljiv nadzor nad novinarskim delom s poskusom, da bi RAI omejili na trobilo vlade”.

italijanska radiotelevizija rai
Foto: PROFIMEDIA

Kritiki so že večkrat opozorili na vse večji vpliv na RAI s strani oseb, ki so blizu premierki Giorgii Meloni, ki vodi najbolj desno italijansko vlado po drugi svetovni vojni. Za razliko od Usigrai pa je drug sindikat novinarjev RAI, Unirai, sporočil, da se ne bo pridružil temu, kar je poimenoval politična stavka, navaja AFP.

V povezavi z javno radiotelevizijo je pred dnevi izbruhnila še ena afera zaradi obtožb, da je RAI cenzuriral govor pisatelja Antonia Scuratija, ki je kritičen do Meloni, sicer vodje skrajno desne stranke Bratje Italije, in njenega odnosa do fašizma.

Tako vodstvo RAI kot Meloni sta zanikala cenzuro, premierka pa je besedilo monologa objavila na Facebooku. Afera je izbruhnila le nekaj dni pred današnjim praznikom, ko v Italiji praznujejo dan osvoboditve izpod nacifašizma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje