Stavka ohromila Grčijo: “Cene so v nebesih. Plače so v podzemlju”

Svet 17. Apr 202411:20 1 komentar
stavka v grčiji
Foto: Louiza Vradi/REUTERS

Grčija je danes v znamenju splošne stavke. Ljudje so na ulicah zaradi čedalje višjih cen in nizkih plač. Stavka je že ohromila promet po državi.

V Grčiji danes poteka splošna stavka, h kateri je pozvala največja sindikalna skupina GSEE. Sindikat opozarja na visoko inflacijo ter nizke plače in vse višje življenjske stroške. Stavka je že ohromila promet v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Cene so v nebesih. Plače so v podzemlju,” se glasi poziv GSEE k stavki, ki med drugim opozarja, da cene v državi že dve leti opazno naraščajo, kupna moč pa se je zaradi inflacije, ki je sicer marca znašala 3,2 odstotka, bistveno zmanjšala.

Zaradi stavke so v pristaniščih ostali številni trajekti. Obstal je promet na podzemnih železnicah, delo pa so za več ur prekinili tudi vozniki avtobusov in taksisti. Že v torek so v znak protesta proti inflaciji stavkali novinarji grških medijev. V torek tako ni bilo novic na radijskih in televizijskih postajah, danes pa niso izšli časopisi.

Kot so izračunali grški mediji, so inflacija in nizke plače povzročile znatno zmanjšanje kupne moči. Za paket živil, ki je pred dvema letoma stal 37 evrov, morajo denimo ljudje danes plačati 50 evrov, so poročali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje