Stekla gradnja 170 kilometrov dolgega plinovoda med Bolgarijo in Srbijo

Svet 01. Feb 202316:45 1 komentar
Bolgarski in srbski predsednik Rumen Radev in Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

V Bolgariji so začeli graditi plinovod, ki bo zahod države povezal s srbskim Nišem. Slovesnosti sta se udeležila tudi bolgarski predsednik Rumen Radev in njegov srbski kolega Aleksandar Vučić.

V Bolgariji so danes uradno začeli graditi 170 kilometrov dolg plinovod, ki bo Novi Iskar na zahodu države povezoval s srbskim Nišem. Slovesnosti sta se udeležila tudi bolgarski predsednik Rumen Radev in njegov srbski kolega Aleksandar Vučić, ki sta projekt izpostavila kot pomemben korak k izboljšanju oskrbe s plinom v celotni regiji.

Letna zmogljivost plinovoda bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa 1,8 milijarde kubičnih metrov plina, prenos pa bo možen v obe smeri. Projekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi v okviru mehanizma za povezovanje Evrope.

Kot sta ob začetku gradbenih del na območju bolgarskega Kostinbroda danes poudarila Radev in Vučić, želijo s plinovodom zagotoviti nove vire oskrbe in s tem povečati energetsko varnost. “Ta povezava nam daje priložnost, da zagotovimo oskrbo za nas, Srbijo in regijo po najugodnejših cenah,” je dodal bolgarski minister za energetiko Rosen Hristov.

Na jugovzhodu Bolgarije od lanskega oktobra deluje tudi plinovod z Grčijo, ki ga državi prav tako izpostavljata kot pomemben prispevek k energetski varnosti. Vprašanje zanesljive oskrbe z energenti je v ospredju od začetka ruske invazije na Ukrajino, saj je Rusija za mnoge države predstavljala glavni vir energentov.

Bolgarija je brez ruskega plina, od katerega je bila močno odvisna, ostala konec lanskega aprila, saj ga ni želela plačevati v rubljih, kot je zahtevala Moskva. Nadomestiti ga skuša z alternativnimi viri energije.

Bolgarski in srbski predsednik Rumen Radev in Aleksandar Vučić Bolgarski in srbski predsednik Rumen Radev in Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA
plinovod plinovod
PROFIMEDIA
plinovod plinovod
PROFIMEDIA
plinovod plinovod
PROFIMEDIA
plinovod plinovod
PROFIMEDIA
plinovod plinovod
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje