Družinska fotografija s puškami dvignila veliko prahu

Svet 06. Dec 202108:36 > 11:26 0 komentarjev
Ameriški kongresnik: orožje na družinski fotografiji
@REPTHOMASMASSIE/Social Media/REUTERS

Ameriški republikanski kongresnik Thomas Massie je na družbenem omrežju Twitter objavil družinsko fotografijo, na kateri vsi v rokah držijo puške in se široko smejijo. Ta objava je sledila še enemu šolskemu streljanju v ZDA, v katerem so umrli štirje najstniki, sedem jih je bilo ranjenih. Kljub številnim kritikam Massie fotografije ni umaknil, prav tako se ni opravičil.

Republikanski kongresnik iz Kentuckyja Thomas Massie je na Twitterju objavil družinsko fotografijo, na kateri on in še šest sorodnikov v rokah drži puško. Ob tem je sledilcem in sledilkam zaželel vesel božič ter dodal pripis: “Božiček, prosim, prinesi strelivo.”

Njegova fotografija je požela številne odzive in kritike, tudi staršev, ki so v šolskih streljanjih izgubili svoje otroke.

Hčerka Freda Guttenberga Jaime je bila ubita v streljanju na srednji šoli Parkland leta 2018. To je bil eden najhujših napadov v ZDA, v katerem je umrlo 17 ljudi.

Pod kongresnikovo fotografijo je Guttenberg objavil zadnjo fotografijo hčerke, ki jo je posnel, ob tem pa njen nagrobnik. Ob tem je zapisal: “Tudi michiganski strelec z družino je delal takšne fotografije kot vi.”

Za CNN se je odzval tudi Manuel Oliver, ki je v parklandskem streljanju izgubil sina Joaquina. Dejal je, da je to “najbolj neokusen tvit”.

Fotografijo je Massie objavil le nekaj dni po streljanju na šoli v Michiganu, v katerem so umrli štiri najstniki, sedem ljudi pa je bilo ranjenih. Strelec je bil 15-letnik, ki naj bi uporabil očetovo orožje.

Starši strelca so obtoženi nenamernega uboja – tožilstvo jim očita, da so spregledali očitne znake glede načrtov njunega sina.

Kritični tudi republikanci

Kongresnik se po številnih kritikah ni umaknil ali opravičil, nasprotno, z nekaterimi se je v tvitih pod objavo celo zapletel v prepir.

Kritike je požel tudi od drugih republikancev. Adam Kinzinger, kongresnik iz Illinoisa, se je ponorčeval, da gre za fetiš, nekdanji predstavnik za stike z javnostmi Donalda Trumpa Anthony Scaramucci pa je zapisal, da bo na naslednjih volitvah financiral kateregakoli kandidata, ki bo stal nasproti Massieju.

Kongresnik Thomas Massie
Kongresnik je na shodu iz žepa potegnil pištolo. (Vir: Profimedia)

Massie je bil prvič izvoljen leta 2012 in spada v libertarni del republikanske stranke. Je goreč zagovornik drugega amandmaja, v intervjujih pa je vedno trdil, da večji nadzor ne bi ustavil šolskih streljanj. Na poročanja ameriških medijev glede objave zadnje fotografije se kongresnik ni odzval.

Leta 2020 je zaradi strelnega orožja umrlo skoraj 20.000 Američanov in Američank, več kot kadarkoli v zadnjih dveh desetletjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!