Število smrti oseb s covidom-19 v Braziliji preseglo pol milijona

Koronavirus 20. Jun 202115:13 > 15:22 0 komentarjev
Brazilija
Lucas Landau/REUTERS

Več kot pol milijona oseb s covidom-19 je umrlo le v ZDA in Braziliji. V največji južnoameriški državi se sicer pripravljajo na tretji val covida-19.

V Braziliji je število smrti oseb s covidom-19 v soboto preseglo pol milijona, s čimer je največja južnoameriška država, ki se sooča s tretjim valom epidemije, postala druga država za ZDA, ki je presegla ta črni mejnik. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se razmere zaradi počasnega napredka pri cepljenju in začetka zime lahko še poslabšale.

“500.000 življenj izgubljenih zaradi pandemije, ki je prizadela našo Brazilijo in svet,” je tvitnil brazilski minister za zdravje Marcelo Queiroga. Po podatkih brazilskega ministrstva za zdravje je doslej umrlo 500.800 ljudi s covidom-19, vključno z 2301 osebo v minulih 24 urah. Po mnenju strokovnjakov uradna številka podcenjuje dejansko število mrtvih zaradi zdravstvene krize.

Ta teden je povprečno število dnevnih smrti v 211-milijonski Braziliji prvič po 10. maju preseglo 2000. Tretji val prihaja, krivulja primerov in smrti se že spreminja, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala brazilska epidemiologinja Ethel Maciel.

Dejala je še, da bi lahko brazilski program cepljenja oslabil širjenje virusa, vendar je počasen, manjkajo pa tudi ukrepi za omejevanje širjenja virusa. V večjih mestih se po njenih besedah zdi, da se življenje skoraj normalizira, saj so bari in trgovine odprti, številni na ulicah pa ne nosijo zaščitnih mask.

Osrednji brazilski raziskovalni center Fiocruz označuje razmere kot kritične. V Braziliji je popolnoma cepljenih le 15 odstotkov odraslih, navaja britanska mreža BBC.

Brazilija, covid-19
Lucas Landau/REUTERS

Nezadovoljstvo z Bolsonarom

Brazilski kongres preiskuje vladno ukrepanje glede pandemije. Predsednika Jairja Bolsonara so ostro kritizirali, ker ni izvedel usklajenega nacionalnega odziva na širjenje virusa, pa tudi zaradi njegovega dvoma v cepiva.

V Braziliji se je v soboto po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na ulice podalo na tisoče ljudi, ki niso zadovoljni z Bolsonarovim odzivom na širjenje virusa. V glavnem mestu Brasilia ter 14 prestolnicah brazilskih zveznih držav so protestniki poleg Bolsonarovega odstopa zahtevali pospešitev cepljenja in gospodarsko pomoč za tiste, ki jih je prizadela epidemija. Protestniki so zahtevali tudi učinkovitejši boj proti lakoti v državi ter spoštovanje pravic staroselcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!