Število smrtnih žrtev orkana Ian še naraslo, opustošeno Florido bo obiskal Biden

Svet 02. Okt 202209:56 0 komentarjev
Ian
Marco Bello/REUTERS

Število smrtnih žrtev orkana Ian, enega najmočnejših, ki je kdajkoli prizadel ZDA, je močno naraslo. Glede na uradne podatke je samo na Floridi umrlo več kot 40 ljudi, medtem ko ameriški mediji navajajo, da je žrtev že več kot 70. Opustošeno Florido bo v naslednjem tednu obiskal predsednik ZDA Joe Biden.

Ian je Florido v sredo dosegel kot orkan četrte kategorije in uničeval domove in druga poslopja. Ljudje na najhuje prizadetih območjih se šele začenjajo soočati z velikim obsegom uničenja, medtem ko reševalci v poplavljenih soseskah in ob severozahodni obali države še naprej iščejo preživele.

Uradno potrjeno število smrtnih žrtev je v soboto znašalo 44, a s posameznih območij so prihajala poročila o novih žrtvah, kar kaže, da bo številka na koncu veliko višja. Samo v okrožju Lee County je denimo umrlo 35 ljudi.

Ameriški mediji, vključno z mrežama NBC in CBS, so našteli več kot 70 smrtnih žrtev, bodisi neposredno ali posredno povezanih z orkanom.

V obalni zvezni državi Severna Karolina, kamor je orkan udaril po Floridi, so oblasti potrdile štiri smrtne žrtve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ian je na Floridi povzročil obsežno razdejanje, poplavil obalna območja in pustil skoraj tri milijone ljudi brez elektrike. V soboto je bilo brez elektrike še 900.000 ljudi.

Ian
Jonathan Drake/REUTERS

Florido bosta v sredo obiskala predsednik države Biden in njegova soproga Jill Biden, je v soboto sporočila Bela hiša. Par se bo sicer v ponedeljek najprej podal v Portoriko, kjer si bo ogledal škodo, ki jo je minuli mesec povzročil orkan Fiona.

Ian je po ocenah strokovnjakov eden najhujših orkanov v zgodovini ZDA. Močni vetrovi in neurja so v začetku tedna najprej prizadeli Kubo, nato Florido, za tem pa se je orkan znova okrepil v toplih vodah Atlantika in udaril na vzhodno obalo Južne Karoline. Pozneje je Ian izgubil na moči in v soboto so se njegovi ostanki nahajali nad zvezno državo Virginija. Tam in v Severni Karolini je bilo v soboto brez elektrike skupaj še več kot 45.000 ljudi, še piše AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!