Štiri armenske vasi tudi uradno pod nadzorom Azerbejdžana

Svet 24. Maj 202415:55 0 komentarjev
armenska policija
Sporazum, na katerega so pristale armenske oblasti, je sprožil val protestov v Armeniji. (Foto: PROFIMEDIA)

Armenija je Azerbajdžanu v skladu z nedavno sklenjenim ozemeljskim dogovorom med državama predala štiri vasi v severovzhodni obmejni regiji Tavuš, so danes potrdili v Erevanu in Bakuju.

Armenska varnostna služba je potrdila, da so armenski obmejni stražarji v skladu z dogovorom zasedli nove položaje ob meji. Posledično so štiri tamkajšnje vasi prešle pod azerbajdžanski nadzor. Namestnik azerbajdžanskega premierja Šahin Mustafajev pa je medtem sporočil, da je azerbajdžanska mejna straža prevzela nadzor nad štirimi vasmi na meji z Armenijo.

Armenski premier Nikol Pašinjan se je konec aprila strinjal, da se Azerbajdžanu preda štiri vasi na meji med državama, ki so pod nadzorom Armenije od 90. let prejšnjega stoletja. Potezo je označil za prvi korak k sklenitvi mirovnega sporazuma z Bakujem. Azerbajdžan je namreč vrnitev vasi postavil kot enega od pogojev za sklenitev sporazuma.

Odločitev premierja je sprožila množične proteste v regiji Tavuš, kasneje pa tudi v prestolnici Erevan. Med njimi so bili številni predstavniki opozicije in organizacij, ki zastopajo begunce iz regije Gorski Karabah, zaradi katere sta se državi v preteklosti večkrat spopadli.

Azerbajdžanske sile so septembra lani po več kot 30 letih bojev prevzele nadzor nad gorato pokrajino, kjer so pred tem živeli večinoma Armenci. Takrat so iz regije odšli skoraj vsi tamkajšnji Armenci, ki jih je bilo okoli 120.000.

Mednarodna skupnost separatističnih oblasti, ki so se v Gorskem Karabahu vzpostavile ob razpadu Sovjetske zveze, nikoli ni priznala. Spopadi so v treh desetletjih terjali okoli 30.000 smrtnih žrtev na obeh straneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!