Sto britanskih podjetij se je odločilo za štiridnevni delovni teden

Svet 27. Nov 202217:21 1 komentar
Pisarna
PROFIMEDIA

Po poročanju britanskega časopisa Guardian je kampanja za krajši delovni teden v Združenem kraljestvu dosegla mejnik.

Sto britanskih podjetij je sprejelo odločitev o uvedbi štiridnevnega delovnega tedna, poroča britanski časopis Guardian. Vsi uslužbenci – skupno jih je v podjetjih zaposlenih 2.600 – bodo tako delali en dan v tednu manj, pri tem pa bodo ohranili višino svoje plače. Kot navaja britanski časopis, je to mejnik v kampanji za korenito spremembo odnosa do dela v Veliki Britaniji.

Glasni zagovorniki štiridnevnega delovnega tedna so v Združenem kraljestvu povezani v kampanjo 4 Day Week Campaign. Zagovorniki krajšega delovnega tedna so prepričani, da je petdnevni delovnik ostanek iz preteklosti. Po njihovem krajši delovnik med drugim prinaša višjo raven produktivnosti – enaka količina dela bi bila po njihovem opravljena v krajšem času.

Največji podjetji, ki sta se po Guardianovih navedbah odločili za uvedbo štiridnevnega delovnika, sta Atom Bank in marketinško podjetje Awin, vsako s po 450 zaposlenimi. Izvršni direktor Awina, Adam Ross, je ocenil, da je bila odločitev za skrajšanje delovnega tedna “ena od bolj transformativnih iniciativ v zgodovini podjetja”.

Kot je dodal, v zadnjem letu in pol niso zaznali le veliko boljšega počutja zaposlenih, ampak tudi napredka v storitvah za stranke in odnosov z njimi.

Britanska kampanja za štiridnevni delovni teden po navedbah omenjenega britanskega časopisa koordinira tudi največjo pilotno shemo na svetu, v kateri štiridnevni delovni teden preizkuša okoli 70 podjetij, ki skupno zaposlujejo okoli 3.300 zaposlenih. Septembra, na polovici šestmesečne poskusne dobe, je 88 odstotkov podjetij poročalo, da pri njih štiridnevni delovnik deluje “dobro” z vidika poslovanja. 95 odstotkov jih je poročalo, da je produktivnost bodisi ostala enaka bodisi se je od uvedbe krajšega delovnika povečala.

30-urni delovnik s pravicami polnega delovnega časa bo v Sloveniji kmalu zakonsko urejen, je napovedal minister za delo Luka Mesec, nato pa bodo na potezi delodajalci. Ti se bodo lahko odločili za uvedbo pri svojih zaposlenih. Več v prispevku Bomo delali štiri dni na teden? Mesec: Zdrsnili smo v svet, kjer se samo še dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje