Stoltenberg: Mir na naši celini je porušen, Nato je pripravljen

Svet 24. Feb 202213:40 > 01. Mar 2022 14:20 1 komentar
Jens Stoltenberg
Yves Herman/REUTERS

Nato je sprejel nove ukrepe po ruski invaziji na Ukrajino. Več kot 100 letal je v visoki pripravljenosti, dodatno pa bodo povečali prisotnost vojakov v vzhodnih članicah, je napovedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je dejal, da je ruska invazija na Ukrajino brutalno dejanje. “”V Evropi je sedaj vojna takšne vrste in razsežnosti, za katero smo mislili, da sodi v zgodovino,” je dodal. Napovedal je nove korake Nata po tem, ko je Rusija napadla Ukrajino. “Mir na naši celini je porušen, Rusija želi s silo prepisati zgodovino in Ukrajini odreči svobodno in neodzivnost pot,” je dejal Stoltenberg. Znova je poudaril, da Ukrajina ni članica Nata, zato v državi ni Natovih vojakov. “V Ukrajino ne nameravamo poslati Natovih vojakov. Kar trenutno počnemo, je obramba,” je dodal. Novi ukrepi, ki jih Nato načrtuje, predvideva napotitev več sil v vzhodnoevropske države za okrepitev obrambe zaveznic. Zaveznice že nameščajo dodatne obrambne sile na kopnem in v zraku na vzhodnem krilu zavezništva ter tudi dodatne pomorske sile. Okrepile so tudi pripravljenost sil za odzivanje na krize.

Nato tako namerava ustvariti nove bojne strukture, ki jih že ima v baltskih državah. “Enota bo sestavljena iz vojakov držav, ki so geografsko blizu dogajanju. Gre za približno sto vojakov, ki bodo bistveno povečali našo sposobnost obrambe naših držav,” je dodal slovaški zunanji minister Ivan Korcok. O tem, kako naprej, bodo voditelji držav Nata odločali na petkovem virtualnem vrhu. “To je nova normalnost in po današnji invaziji bomo govorili o novi Evropi,” je dodal.

Stoltenberg je potrdil neomajno zavezanost 5. členu pogodbe zavezništva o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse. “V skladu z našim obrambnim načrtovanjem za zaščito vseh zaveznic smo se odločili za dodatne korake za nadaljnjo okrepitev odvračanja in obrambe v zavezništvu. Naši ukrepi ostajajo preventivni, sorazmerni in ne zaostrujejo razmer,” so zapisali v izjavi za javnost.

Po informacijah Stoltenberga Rusija z zračnimi napadi, premiki kopenskih in posebnih sil iz različnih smeri ter z napadi na vojaško infrastrukturo in glavna urbana središča izvaja “namerno, hladnokrvno in dolgo načrtovano invazijo”. Celovite ocene škode še nimajo, a stanje je izjemno resno, to je napad na mirno in suvereno državi, to so težki trenutki za evropsko varnost, je še poudaril generalni sekretar zavezništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje