Stoltenberg o govoru ruskega predsednika: Vojna ne gre po Putinovih načrtih

Svet 21. Sep 202216:59 1 komentar
Jens Stoltenberg
Olivier Matthys/REUTERS

Putinovo grožnjo s pripravljenostjo na uporabo jedrskega orožja je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg označil za "nevarno in nespametno retoriko". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem sporočil, da ne verjame, da je ruski predsednik pripravljen dejansko uporabiti tovrstno orožje. Kaj sta Stoltenberg in Zelenski še povedala o delni mobilizaciji v Rusiji?

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je odzval na napoved ruskega predsednika Vladimirja Putina o delni mobilizaciji. Po njegovih besedah bo dodatna mobilizacija vodila v stopnjevanje konflikta, kar bo prineslo še več trpljenja ter smrti med Ukrajinci in Rusi.

Putinova grožnja s pripravljenostjo na uporabo jedrskega orožja je po Stoltenbergovi oceni “nevarna in nespametna retorika”. Po njegovih besedah Putin “zelo dobro ve, da se jedrska vojna ne sme zgoditi in da ne bo prinesla zmagovalca. Prav tako bi imela za Rusijo posledice brez primere.” Zveza Nato se za razliko od Putina ne bo “zapletla v tovrstno neumestno in nevarno jedrsko retoriko”, je sporočil prvi mož zveze Nato.

Po besedah Stoltenberga, ki jih je izrekel v intervjuju z Reutersovo urednico Alessandro Galloni, mobilizacija, ki je v Rusiji prva po drugi svetovni vojni, ni presenečenje. “Pripravljeni smo,” je ob tem dejal Stoltenberg, pri čemer je poudaril, da mora Zahod ostati miren in še naprej pomagati Ukrajini.

Menil je, da Putinova poteza prikazuje, da “vojna ne poteka po njegovih načrtih” in da je jasno, da se je ruski predsednik “zelo uštel”. Narejena da je bila “velika strateška napaka”. Več vojakov bo po njegovih besedah resda predstavljajo okrepitve ruskih enot, a, kot je ocenil Natov generalni sekretar, napredovanje ruske vojske v Ukrajini spodkopavajo pomanjkljiva oprema ter težave v poveljevanju in logistiki.

Vladimir Putin
Sputnik/Sergey Bobylev/REUTERS

Stoltenberg tudi o napovedih za prihodnost oboroženega konflikta

Stoltenberg je spregovoril tudi o prihodnosti vojne v Ukrajini, pri čemer kratkoročne rešitve po njegovem ni na vidiku. “Težko je videti rešitev na kratki rok, dokler Rusija ne bo sprejela, da je Ukrajina suverena in neodvisna država,” je dejal. Kot je dodal, se boji, da je “edini način za končanje vojne dokazati, da predsednik Putin ne bo slavil na bojiščih”. Ko bo to ugotovil, tako Stoltenberg, bo pripravljen na pogajanja o “razumnem dogovoru z Ukrajino”.

Pred Stoltenbergom so se na delno mobilizacijo že odzvali nekateri voditelji zahodnih držav. Odločitev Putina za mobilizacijo rezervistov za vojno v Ukrajini kaže, da je njegova invazija spodletela, je denimo dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. Podobno so menili na ameriškem veleposlaništvu v Kijevu, češki premier Peter Fiala in nemški podkancler Robert Habeck pa sta opozorila na eskalacijo konflikta.

Zelenski: “Ne verjamem, da bodo uporabili jedrsko orožje”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski medtem ne verjame, da je Rusija dejansko pripravljena uporabiti jedrsko orožje. “Ne verjamem, da bodo uporabili jedrsko orožje. Niti ne verjamem, da bi svet to dopustil,” je Zelenski v odziv na grožnje dejal v intervjuju za nemški Bild.

“Jutri lahko Putin reče, da poleg Ukrajine želijo tudi del Poljske, sicer bo uporabil jedrsko orožje,” je še dejal ukrajinski predsednik, ki je dodal, da “na takšne grožnje in izsiljevanje ne smemo pristajati”. Povedal je tudi, da bo Ukrajina nadaljevala s protiofenzivo, in znova potrdil svoje prepričanje v uspeh ukrajinskih sil pri osvobajanju zasedenih ozemelj.

“Vladimir Putin želi Ukrajino utopiti v krvi, tudi v krvi svojih vojakov”, je Zelenski dejal v zvezi z delno mobilizacijo, ki jo je danes odredil ruski predsednik. “Potrebuje večmilijonsko vojsko, saj vidi, da velik del ruskih vojakov beži,” je dodal in nadaljeval: “Vemo, da so mobilizirali kadete, fante, ki se niso znali boriti, saj niso mogli niti končati usposabljanja.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje