Stoltenberg poskuša prepričati Washington, naj še naprej pomaga Ukrajini

Svet 31. Jan 202407:16 12 komentarjev
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg ameriške republikance še vedno poskuša prepričati, da je nadaljnja vojaška pomoč Ukrajini tudi v nacionalnem interesu ZDA.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je v torek v Washingtonu sešel z voditelji ameriškega kongresa in jih prepričeval, da naj še naprej pomagajo Ukrajini.

V kongresu se je srečal s predsednikom predstavniškega doma Mikom Johnsonom, vodjem republikancev, ki ovirajo potrditev dodatne pomoči Ukrajini. Republikanci povezujejo pomoč Ukrajini z ostrejšo politiko vlade proti migrantom. Številni pri tem upoštevajo pozive bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj ne sprejmejo kompromisa.

Stoltenberg je poudaril, da je trdna zveza Nato v strateškem interesu ZDA, ki imajo s tem več zaveznikov in prijateljev kot katera koli druga velesila. Spomnil je, da so evropske zaveznice v zadnjih letih povečale svoje deleže za skupno obrambo in zatrdil, da je podpora Ukrajini ključna za njeno preživetje in stabilnost Evrope.

Srečal se je tudi z vodjo demokratske manjšine Ahakeemom Jeffriesom in vodstvom odbora za mednarodne zadeve predstavniškega doma. Danes ima predviden govor na konservativni fundaciji Heritage in obisk ameriškega proizvajalca letal in vojaške opreme Lockheed Martin v Alabami.

Že v ponedeljek govoril o pomoči

“Danes je na vrsti Ukrajina, jutri bi lahko bil na vrsti Tajvan,” je pomen nadaljevanja vojaške podpore Kijevu ponazoril Stoltenberg v ponedeljek na skupni novinarski konferenci z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom.

“Če bo zmagal ruski predsednik Vladimir Putin, bo to tragedija za Ukrajince, hkrati pa bo svet še bolj nevaren in vsi mi še bolj negotovi. To bo spodbudilo druge avtokratske voditelje, ne le predsednika Putina, ampak tudi Severno Korejo, Iran in Kitajsko, da uporabijo silo,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje