Stoltenberg v Južni Koreji o tesnejšem povezovanju z zaveznicami v Aziji

Svet 29. Jan 202317:05 0 komentarjev
Jens Stoltenberg
Kim Min-Hee/Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes obiskal Seul, kjer je med drugim opozoril na naraščajočo grožnjo Severne Koreje in Kitajske v regiji. Izpostavil je potrebo po tesnejšem sodelovanju članic Nata s partnerji v Aziji in obsodil številne nepremišljene raketne poskuse Pjongjanga. V ponedeljek bo obiskal še Japonsko.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je v Seulu že sestal z južnokorejskim zunanjim ministrom Park Jinom, po pričakovanjih pa naj bi imel tudi pogovore s predsednikom Yoon Suk-yeolom in obrambnim ministrom Lee Jong-Supom, poroča Deutsche Welle.

“Zveza Nato je zaskrbljena zaradi severnokorejskih nepremišljenih raketnih poskusov in njenega jedrskega programa,” je po srečanju z zunanjim ministrom dejal Stoltenberg. Znova je izpostavil tudi sum, da Pjongjang v luči ruske invazije v Ukrajini zagotavlja vojaško pomoč Moskvi.

Tako Stoltenberg kot južnokorejski minister sta med drugim izpostavila skupne vrednote med članicami Nata in Južno Korejo. “Glede na današnje globalne izzive brez primere verjamemo, da je solidarnost med državami, ki si delijo vrednote svobode, demokracije in pravne države, pomembnejša kot kdaj koli prej,” je poudaril Park.

Generalni sekretar Nata bo v ponedeljek obiskal tudi Japonsko, kjer se bo sestal s predsednikom vlade Fumiom Kishido in drugimi japonskimi uradniki. Osredotočili se bodo predvsem na naraščajočo grožnjo Kitajske v regiji.

“Čeprav bo Nato še naprej osredotočen na Evropo in Severno Ameriko, na njegove članice vplivajo izzivi po vsem svetu. Spopasti se moramo s temi globalnimi grožnjami, vključno z izzivi, ki prihajajo iz Kitajske, in eden od načinov, kako to storiti, je tesnejše sodelovanje s partnerji v regiji,” je poudaril Stoltenberg.

Kishida in južnokorejski predsednik Yoon sta se junija udeležila vrha Nata v Španiji. Po vrhu je Južna Koreja odprla svoje prvo diplomatsko predstavništvo pri Natu in obljubila poglobitev sodelovanja na področju kibernetske obrambe, boja proti terorizmu, odzivanja na nesreče in drugih varnostnih področjih.

Kitajska je udeležbo Južne Koreje in Japonske na vrhu Nata ter širjenje partnerstev zavezništva v Aziji obsodila. Severna Koreja pa je opozorila, da bi prisotnost Nata v azijsko-pacifiški regiji lahko privedla do konflikta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!