Stoltenberg za CNN: Pisni odgovor bo Rusija dobila še ta teden

Svet 26. Jan 202212:29 > 12:54 3 komentarji

Zveza Nato bo Rusiji pisni odgovor na njene varnostne skrbi posredovala še ta teden, je v pogovoru za ameriško televizijo CNN v torek napovedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. V pogovoru je bil prav tako prepričan, da možnost diplomatske rešitve še obstaja.

Rusija je pred tedni zahodnim zaveznicam poslala seznam varnostnih zahtev. Moskva med drugim zahteva, da se zveza Nato ne bo širila na vzhod. Po srečanju ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna in njegovega ruskega kolega Sergeja Lavrova pretekli petek v Ženevi je bilo rečeno, da bo Zahod kmalu odgovoril Rusiji. Da bodo Rusiji poslali odgovor še ta teden, pa je v pogovoru za CNN potrdil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Pojasnil je, da bo Nato dokument poslal vzporedno z ZDA. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki v torek sicer ni povedala, kdaj naj bi ZDA odgovorile Rusiji, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Tudi zahodne države od Moskve zahtevajo umik več deset tisoč vojakov, ki jih je nakopičila na ukrajinskih mejah.

V pogovoru z novinarko CNN Christiane Amanpour je Stoltenberg v torek pojasnil, da bo Nato v odgovoru izrazil pripravljenost na “pogovore o nadzoru nad oboroževanjem, razorožitvi, preglednosti vojaških aktivnosti, mehanizmih za zmanjšanje tveganj in drugih zadevah, ki zadevajo evropsko varnost”. Pripravljeni so tudi prisluhniti ruskim skrbem, a niso pripravljeni na kompromise pri temeljnih načelih, kot je pravica narodov v Evropi, da sami izberejo svojo pot, je ponovil.

S predlogom želi po njegovih besedah severnoatlantsko zavezništvo najti pot naprej v času naraščajočih napetosti zaradi ruskega kopičenja vojske na mejah Ukrajine.

Stoltenberg je že prejšnji teden napovedal, da bo Nato kmalu poslal Kremlju pisne predloge v odgovor na ruske skrbi. Izrazil je pripravljenost nadaljevati dialog z Rusijo, a poudaril, da ne bodo popuščali pri temeljnih načelih evropske varnosti. K temu sodi tudi omenjena pravica držav, da same izberejo, v katerih varnostnih zvezah želijo sodelovati, kot tudi to, da bo Nato še naprej ščitil svoje zaveznike.

Stoltenberg: Diplomatska rešitev je še mogoča

To je izpostavil tudi v torek. “Nato v Ukrajini ne bo namestil bojnih enot, a se moramo prepričati, da ni nesporazumov glede naše pripravljenosti, zavezanosti obrambi naših zaveznikov, še posebej na vzhodu zavezništva,” je dejal za CNN. Pojasnil je, da je to razlog, zaradi katerega je Nato povečal svojo prisotnost v vzhodnem delu zavezništva, na območju Črnega morja in Baltika.

Nato je v ponedeljek sporočil, da so vojske nekaterih članic v stanju pripravljenosti in da so v vzhodno Evropo poslali dodatna bojna letala in ladje. Kot dodaja CNN, ukrepi kažejo na naraščanje bojazni zaradi morebitne ruske invazije na Ukrajino.

Stoltenberg, ki je na vprašanja odgovarjal iz Bruslja, je še izrazil prepričanje o obstoju diplomatskega izhoda iz rusko-ukrajinske krize, da pa mora za to “Rusija zmanjšati napetosti ter v dobri veri sodelovati v političnih pogovorih z Natom in njegovimi zaveznicami”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje